Rastom temperatura misli vam sve više beže prema planiranju godišnjeg odmora zar ne? Ako ovog leta tražite nešto drugačije od celodnevnog izležavanja na plaži, predlažemo vam 3 ideje za roadtrip kroz Europu, Afriku i SAD koje bi svako trebalo da uradi bar jednom u životu!

Kul šareni kamper, mogućnost zaustavljanja na bilo kojem mestu i upravljanje vlastitim vremenom pruža bezbroj mogućnosti za nezaboravni odmor.

Portugal

Na krajnjem zapadu Europe, plažama stvorenim za surfere, zvukom fada i mirisom soli u vazduhu, Portugal predstavlja savršen scenario za nezaboravan roadtrip. Za početak putovanja, odaberite Porto, grad poznat po slatkom vinu iz regije Douro i završite u Algarveu, najzapadnijem delu Europe kojeg okružuju zlatne plaže i peščane stene. Duž puta, zaustavite se u antičkim gradovima Braga i Koimbra, Kabo de Roka stenama i naravno u Lisabonu. Za suvenir ne zaboravite da uzemete jednu od Azulejo šarenih keramičkih pločica koje su simbol ove zemlje.

Maroko

Ako vam ne smetaju visoke letne temperature i pesak u kosi, odaberite jednu od low cost avio kompanija i odletite do Maroka. Zemlju punu kontrasta u kojoj je moguće doživeti 4 godišnja doba u jednom danu od skijanja na Atlasu, jahanja deva u Sahari ili surfovanja na obali. U haotičnom Marakešu ili zabačenim selima u brdima, pripremite se na slatkorečivost trgovaca pomoću kojih ćete svoju veštinu cenkanja dovesti do savršenstva. Prilikom skrolovanja Instagram feedom sigurno ste primetili Ševšaen, grad koji je zbog svoje boje prozvan plavim biserom Maroka. Najpoznatija lokacija u gradu je zapravo privatno dvorište pa su vlasnici poslednjih meseci počeli da naplaćuju fotografisanje. Kofer nemojte natrpati teškim figuricama koje će skupljati prašinu na policama već se odlučite za arganovo ulje koje će obnoviti vašu oštećenu kosu nakon pustinjskog vazduha.

Istočna obala SAD-a

Poslednjih meseci moguće je pronaći mnogo jeftinih letova do Njujorka iz susednih zemalja. Ako se umorite od grada koji nikada ne spava, iznajmite auto i doživite ostatak istočne obale, na primer Bostona do kojeg vas deli samo 4 sata vožnje. Opisan kao „najevropskiji“ grad SAD-a, sa zgradama izgrađenim od crvene cigle pruža mogućnost obilaska dva najvažnija univerziteta – Jejla i Harvarda. Ako ste više zainteresovani za istoriju i umetnost, potrebno je krenuti samo u drugom smeru, prema Vašingtonu. Glavni grad, osim što krije neke od najvažnijih atrakcija kao Bela kuće i Linkoln memorial, dom je čak sedamnaest Smitsonian muzeja.

Izvor: fashion.hr