Budimpešta, prestonica Mađarske i dom jednog od najvećih muzičkih festivala, Szigeta, definitivno je razlog da na vikend pobegnete iz svoje uobičajene svakodnevice i zaplovite Dunavom u ritmu najlepših kompozicija Franca Lista.

U nastavku vas čekaju najlepše crtice uz pomoć kojih ćete da upoznate ovaj prelepi grad na malo drugačiji način. 

#Insta hotspots

Budimpešta je puna znamenitosti, interesantnih građevina i šarenih uličica željnih pojavljivanja na vašem Instagram feedu.

Budapest eye

Budapest Eye omiljena je zabava turista i jedan od simbola mađarske prestonice. Vožnja na ovom točku nezaboravno je iskustvo za one hrabre, bez straha od visine, a košta tačno 2.500 forinti, što je oko 1.000 dinara.

Foto: Privatna arhiva / Adria arhiv

Chain Bridge

Posebna lepota Lančanog mosta dodatno dolazi do izražaja noću, prilikom krstarenja Dunavom kada ste u prilici da vidite mađarsku prestonicu u punom sjaju, a u njegovoj blizini nalaze se i Parlament, Bazilika Svetog Stefana i Kraljevska palata što ga čini idealnim mestom i za jutarnju šetnju.

Foto: Privatna arhiva / Adria arhiv

Margaret's Isle

Vožnja bicikla kroz prelepe japanske vrtove i netaknutu prirodu ostrva Margaret je poput višečasovne meditacije. Diskonektujte se na trenutak i uživajte u zvucima prirode i prelepim pejzažima sa lekovitim dejstvom na dušu i telo.

Foto: Shutterstock

Citadell

Citadela je stara budimska tvrđava i najviša tačka brda Gelert. Ovo mesto pružiće vam pogled na čitavu Budimpeštu, kao i na Kip slobode, podignut kao spomen oslobođenju u Drugom svetskom ratu, koji se takođe nalazi u okviru Citadele.

Foto: Privatna arhiva / Adria arhiv

#Shop stop

Šoping centri su vrlo rasprostranjeni u Budimpešti i to sa obe strane Dunava. Preporučila bih WestEnd City Center u samom centru Pešte, sa velikim brojem radnji, modnih i beauty brendova. Ukoliko ste ljubitelj ekskluzivnije garderobe, onda je Fashion Street, nadomak reke, vaša destinacija. U srcu Budima pak nalazi se MOM Park tržni centar sa takođe raznovrsnom ponudom prodavnica.

Party time

Budimpešta je poznata po svom noćnom provodu, kao i barovima nastalim u urušenim zgradama. Jedan od najpoznatijih i turistima omiljenih je Szimpla Kert, smešten u blizini jevrejskog naselja u Pešti. Ovaj klub ponudiće vam iskustvo za pamćenje - od izbora hrane i pića, preko umetničkih radova, dekoracije, pa sve do muzike. Szimpla Kert prostor nudi obilje mogućnosti, dobru zabavu, umetničku energiju i definitivno nova iskustva. Obeležite ovo mesto na svojim mapama i bićete nam zahvalni!

Foto: Privatna arhiva / Adria arhiv

Na sledećoj strani čeka vas nastavak...