Mnogo je razloga zašto treba da počnemo da štedimo, a jedan od omiljenih svakako je putovanje. Zato smo odlučili da podelimo s vama savete kako da to učinite, a da se ne lišite apsolutno svega. 

Utvrdite koliki vam je stvarni mesečni trošak i što zapravo možete odmah srediti

Skupite sve mesečne račune za režije i slične troškove i saznajte kolika su vam mesečna davanja na tom polju. Pokušajte da neke stvari redukujete, na primer podelite mesečne troškove sa članovima svoje porodice ili budite skromniji kada je u pitanju račun za telefon.

Ne kupujte skupe poklone za Dan zaljubljenih i ostale ljubavne praznike

Sredinom februara stiže nam Dan zaljubljenih gde skoro svi žele i vole da se dokažu kada su u pitanju pokloni. E pa možda biste mogli da se dogovorite međusobno, vi i partner, da ovaj put ne izdvajate veliku količinu novca, već da bude mali znak pažnje ili romantična večera koju ste sami pripremili kod kuće, uz bocu vina. Ako vam se bliži i godišnjica, proslavite je na sličan način i sigurno će vam ostati više novca za neki tajednički put.

Organizujte kućni buvljak

Na proleće se nekako svi manje više odluče za  čišćenje doma i svih sitnica i umesto što ćete nepotrebne stvari odložiti u kantu za smeće, fotkajte ih i postaviti na sajtove za prodaju polovnih stvari ili organizujte sedeljku gde ćete svojim poznanicima i prijateljima ponuditi uz neku simboličnu cenu.

Smanjite posete restoranima

Svi znamo da oni koji se uglavnom hrane po restoranima potroše polovinu svoje plate na skupe obroke. Umesto dosadašnje takve prakse, kupite hranu i pripremite ručak za posao i osim što će vam se budžet povećati, hranićete se zdravije.

Ne morate svuda kolima...

Javni prevoz ili šetnja do posla su odlična alternativa i nemojte je uvek izbegavati. Preskočite povremeno automobil i pokušate s jeftinijim načinima transporta. Osim što će vam se to pozitivno odraziti na zdravlje, ako se recimo odlučite za hodanje i bicikl, uštedećete puno. 

Nastavak na sledećoj strani...