Novogodišnji i božićni praznici predstavljaju najlepše doba za putovajne (ako ne računamo leto), jer su gradovi širom sveta okićeni i u punom sjaju, dok je atmosfera u njima čarobna.

Ako ste poželeli da otputujete negde za vreme ovih praznika, izdvojili smo za vas četiri grada koja jednostavno izgledaju božanstveno i koje zaista treba posetiti u to doba godine.

Beč, Austrija

Sezona praznika je u prestonici Austrije magična, tako da ako je posetite u nekom drugom periodu - nećete moći nešto slično da doživite. Celog decembra su ulice Beča dekorisane velikim, ukrašenim drvećem, dok uz đetnju možete isprobati pečen kesten ili kuvano vino i utopliti se.

Strazbur, Francuska

Ovaj grad u regiji Alzas, u Francuskoj, se drugim rečima naziva "glavnim gradom Božića" i to sa razlogom. Strazbur je dom prve evropske božične pijace čija je tradicija počela davne 1570. godine. Sada se svake godine ova praznična destinacija oživljava sa koncertima i velikim brojem dekoracija, kao i mirisom začina i cimeta na koji mirišu ulice.

Foto: Profimedia

Keln, Nemačka

Keln se nalazi na reci Rajna i oživljava tokom božićnih i novogodišnjih praznika. Božićna pijaca ispred katedrale je najveća i najimpresivnija, jer se u njenoj blizini nalazi klizalište, muzika uživo i dosta svetiljki. Manje božićne pijace se nalaze u okolini grada i u njima možete isprobati bavarsku hranu, kupiti dekoracije i kuvano, začinjeno vino.

Foto: Profimedia

Rejkjavik, Island

Što smo bliže Arktičkom krugu, to su praznici magičniji. U Rejkjaviku je decembar jedan od najuzbudljivih doba u godini. Iako ga karakterišu samo nekoliko sati dnevne svetlosti, ovaj grad je veseo i jako svetao. Oko grada, mnoga božićna seča prodaju tradicionalnu islandsku hranu, dimljeno meso, kolačiće od đumbirovog hleba i kuvano vino.

Foto: Profimedia

Izvor: Zenski magazin