Neke stvari u životu jednostavno nisu fer - cena Manolo Blanik cipela, to što nikada nećemo upoznati Džad Loa, kao i činjenica da radna nedelja traje pet dana, a vikend samo dva. Iako ne možemo da uradimo mnogo toga po pitanju Manolo cipela i Džada, možemo vam pomoći oko ovog poslednjeg - rešenje je prosto u zauzimanju pozitivnog stava prema poslu.

Još od školskih dana programirani smo da mislimo da su vikendi super, a radni dani nešto opterećujuće, sa gomilom obaveza i jurnjavom (koliko god volele svoj posao, morate priznati da svi manjeviše mislimo isto o radnoj nedelji). Priznajmo, postoji dobar razlog za to - ta dva dragocena dana koristimo da radimo ono što volimo, sa ljudima koje volimo. Pa, kako onda da promenimo ovaj duboko ukorenjen način razmišljanja? „Pre svega, setite se zašto ste uopšte izabrale svoj posao i koliko ste bile uzbuđene što ćete raditi u toj kompaniji i sarađivati sa tim ljudima“, savetuju psiholozi.

Džudi Mej Marfi, pisac i stručnjak za uspeh, predlaže drugi način za očuvanje dobrog raspoloženja koje nas drži vikendom: „Bolje unapred rešite da budete pozitivne i pristupite poslu sa istim entuzijazmom sa kojim idete u šoping, nego da dozvolite da vam okolnosti na poslu diktiraju raspoloženje.“ Drugim rečima, ne možemo promeniti posao, ali možemo promeniti svoj pristup poslu. „Naš stav utiče na naš način razmišljanja. Način razmišljanja utiče na naše ponašanje, a ponašanje na efikasnost na poslu. A od toga koliko efikasno radimo zavisi koliko ćemo imati uspeha u poslu“. Stručnjaci tvrde da 80 posto veština koje su potrebne za poslovni uspeh zavise pre svega od našeg stava. A pošto je stav stvar svesnog izbora, to znači da imamo kontrolu nad njim.

Evo kako da se radnim danima osećate kao vikend i ispunite sve svoje želje:

1. Želim da se zabavljam

„Najvažniji razlog zbog kojeg se ponedeljkom ujutru izgubi dobro raspoloženje koje vas je držalo tokom vikenda je uverenje da na poslu treba da se osećate loše“, kaže Marfi. A istina je da ćete kada ubedite sebe da vaš posao može, treba i ima da bude zabavan, onda i potražiti načine da ga takvim i učinite. Neki zavide i „školarcima-prvacima“ zato što svaki dan u školi doživljavaju kao igru. Treba se odlučiti i raditi isto što misle i rade ovi mališani. Time što ćete govoriti da idete da se zabavljate, a ne da radite, promenićete osećanja prema svom poslu i postati srećniji, produktivniji i uspešniji. Način na koji nešto doživljavamo je najvažniji - Marfi sugeriše da onom negativnom glasu u svojoj glavi date „slobodne dane“. Onog trenutka kada počnete da se osećate loše, zastanite na nekoliko trenutaka da biste odagnale negativne misli. Pokušajte da mislite na nešto pozitivno - na primer, na poslednji put kada ste se slatko nasmejale na poslu. Ako ignorišete „crne“ misli garantovano ćete biti opuštene i pozitivne.

2. Želim da viđam prijatelje

Kao što ne biramo porodicu, tako ne možemo da biramo ni ljude sa kojima radimo i malo je verovatno da ćete biti u srdačnim odnosima sa svim kolegama. Ali ako želite da budete srećne na poslu, bitno je da sa nekima od njih budete u prijateljskim odnosima. Zašto ne biste probale da organizujete ručak za kolege iz raznih odeljenja? Sve što vam treba je cirkularni mejl i rezervacija stola u restoranu telefonom (ako niste u mogućnosti da sebi priuštite ovako galantan izlazak organizujte ručak kod kuće), plus ćete osvojiti i bonus poene kod šefa kada bude video da se trudite da uspostavite komunikaciju i sa kolegama (a ne da to koristite samo kao izgovor da produžite pauzu za ručak). Mogle biste čak i da sednete kraj slatkog mladića iz odeljenja za finansije. A ako ne želite da mešate posao i prijateljstvo, prihvatite ovaj savet: „Radno okruženje nije mesto za takmičenje u popularnosti, ali moramo da budemo u kontaktu sa ljudima da bismo mogli pozitivno da se odnosimo prema njima.“