Tri četvrtine žena oseća stres na radnom mestu i smatraju da im upravo on ugrožava zdravlje i ubija raspoloženje. Nešto manji broj (ali i dalje značajan) je onih, koji zbog stresa sa kojim se svakodnevno susreću, razviju simptome depresije. S obzirom na stanje u društvu, mali broj radnih mesta i jaku konkurenciju, razumljivo je zbog čega je stres u tolikoj meri prisutan. Mi smo se potrudili da pronađemo ešenja koja će vam pomoći da ga zauvek pobedite:

Uzmite pauzu!

Iako vam se ponekad čini da ćete izazvati katastrofu većih razmera ako napustite radno mesto, to se neće dogoditi. Napravite pauzu od pola sata, prošetajte, pojedite užinu u miru ili razbistrite glavu na svežem vazduhu. Micanje iz stresnog okruženja, pa makar i na kratko će vas opustiti, umiriti i napuniti vaše baterije, a samim tim bićete i produktivniji.

Žvaćite!

Brojna luckasta istraživanja su pokazala da žvakanje žvakaćih guma umanjuje stres za čak 17%, a osim što smiruje, za čak 67% poboljšava sposobnosti multitaskinga!

Sprečite nervni slom!

Kada primetite da se oko vas kuva neka nezgodna situacija ili da vas jednostavno hvata panika zbog obima posla koji je pred vama, uzmite minut da se suočite sa situacijom. Upravo suočavanje pomaže da stres bude značajno manjeg intenziteta. Ohladite na kratko glavu, napravite nešto što vas opušta i racionalno smislite načine koji će vam pomoći da posao obavite što je produktivnije moguće.

Izvor: Cosmopolitan.hr