Pročitajte zašto su poslodavcima zanimljiviji kandidati koji u radnoj biografiji imaju i stavku da su studirali ili žliveli u nekoj drugoj zemlji.

Široko, globalno iskustvo

Kada studirate u inostranstvu ili provedete semestar ili godinu u drugoj državi kao student na razmeni, upijate dvostruko više znanja. Vaš akademski život  verovatno se neće previše razlikovati od onog kod kuće, ali ne podcenjujte moć kulturološkog šoka! I najmanja svakodnevna stvar koja je tamo drugačija, može vam biti lekcija. Životna škola vas može naučiti lekcije koje vam PowerPoint prezentacija ne može pružiti, zato dobro unovčite te veštine kada se vratite kući.

Entuzijazam

Ako ste bili spremni da uskočite na avion ili voz  i studirati u stranoj zemlji, znači da ste hrabri i spremni ta rizik i promene Sama želja za putovanjem dokazuje da ste žedni novih znanja i iskustava, a to će svaki poslodavac ceniti.

Kulturalna osveštenost

Pojam kulture je jako relativan, ali je i jako važan u poslovnom okruženju. Možda vaš poslodavac ima klijente iz inostranstva ili se radi o internacionalnoj kompaniji - u svakom slučaju, ako ste sposobni prilagođavati se i uklopiti se u različite kulturološke situacije, već ste korak ispred konkurencije.

Veštine rešavanja problema

Ako ste se morali da nosite sa stranom birokratijom ili bili prisiljeni da premostite kulturološke razlike s cimerom, koji je s druge strane sveta - bez obzira na to koliko se vama činilo da se koprcate u mestu u tom trenutku - znači da imate izoštrene veštine rešavanja problema, kao i kreativniji pristup.

Napredne društvene veštine

Nažalost, avionske kompanije imaju definisane jasne granice po pitanju količine prtljage koju jedna osoba može poneti, tako da kad idete studirati u inostanstvo, ne možete poneti svoju porodicu i prijatelje sa sobom. To znači da ste doslovno prisiljeni u rekordnom roku da upoznate nove prijatelje i prilagodite se normama ponašanja u potpuno novom krugu ljudi, a to vas otprilike očekuje i na novom radnom mestu.

Nastavak na sledećoj strani...