Privatni penzioni fondovi

Ukoliko ste stalno zaposleni proverite sa vašom kompanijom da li ona nudi neki penzioni fond. Poslodavac po vašem nalogu, tačnije u vaše ime i na vaš račun (na primer obustavom iz zarade, ali samo uz vaše odobrenje) može mesečno da uplaćuje potrebna sredstva u privatni penzioni fond, a postoji i opcija da poslodavac uplaćuje u svoje ime, a na račun svojih zaposlenih. Ukoliko to nije moguće raspitajte se na tržištu.

Uvek možete vi, kao fizičko lice sami sebi da uplaćujete sredstva. Ukoliko se odlučite za ovu varijantu, tu su dve mogućnosti: da direktno uplaćujete u penzioni fond u svoje ime i za svoj račun ili ako ste u radnom odnosu, da poslodavcu date nalog da vam putem administrativne zabrane (obustave od zarade) u vaše ime i vaš račun vrši uplatu obustavom od vaše zarade. Zvuči zastrašujuće i konfuzno, ali zapravo nije. Veoma je jednostavno i veoma pametno! Postoji toliko različitih opcija, samo je važno dobro istražiti. Uposlite prste, iskorisitite tablete i pametne telefone u zaista pametne svrhe! Što pre shvatite da privatna penzija predstavlja štednju i investiciju, to bolje za vas i vašu budućnost! 

Ko sve može da uplaćuje?

Član privatnog fonda može da bude zaposleni, nezaposleni, osoba sa povremenim ili privremenim prihodima. Štednja u dobrovoljnim penzijskim fondovima pre svega je stvar lične odgovornosti. Donja starosna granica za pristupanje fondu ne postoji, pa u praksi  nije retkost da roditelji počnu sa štednjom za decu odmah nakon njihovog rođenja. Brojna društva za osiguranje, imaju svoje privatne fondove. U osiguravajućim društvima moguće je uplaćivati privatnu penziju u okviru kombinovanog životno-štednog osiguranje.

Penziono osiguranje može da uplaćuje svaka punoletna osoba, a u zavisnosti od tarife i dužine trajanja ugovora, zavisi i količina novca koju će klijent dobiti po isteku istog.  Ugovor se može zaključiti na period od 25 do 40 godina ili do navršene 70 godine života. Minimalan iznos koji se može uplaćivati je 250 eura na godišnjem nivou. Kada tu sumu podelite na 12 meseci to vam je otprilike oko 2,500 dinara mesečno. Nije mnogo zar ne, posebno kada je reč o mirnijoj i stabilnijoj budućnosti.

Kada počinje isplata i kako teče?

Najranije godine da se zvanično postane penzioner u Srbiji su 58, pa je to i donja starosna granica za povlačenje sredstava koje ste uplaćivali u fond. Da li ćete uzeti sav novac odjednom ili će vam se mesečno uplaćivati na račun, zavisi samo od vas. Ukoliko se i dalje pitate koja je poenta uplaćivanja privatnog penzionog fonda ili štednje, odgovor je jasan: da biste sebi omogućili lagodniji život, onakav kakav ste imali dok ste radili, ali i da obezbedite miran odlazak u penziju. Da, ona jeste daleko, ali krajnje vreme je da prestanete da je ignorišete i ponašate se kao da taj dan neće doći. Jer, hoće. I bolje da ga dočekati spremni sa određenom ušteđevinom!