Finansijski eksperti procenjuju da će manje od 10 posto ljudi uspeti da održi trenutni standard života kada ode u penziju. I zato ne čekajte, već odmah preduzmite nešto kako biste sebi obezbedili mirnu, pametnu i sigurnu budućnost.

Milenijalci su na udaru

Hajde da počnemo ispočetka. Šta je uopšte penzija? U pitanju je mesečna novčana naknada na koju svaki pojedinac stiče pravo po osnovu godina radnog staža, a pod uslovima utvrđenim zakonom.  Kada smo odgovorili na ovo pitanje idemo malo na činjenice: više od pedeset posto mladih danas nema nikakvu ušteđevinu niti uplaćuje sebi novac za privatnu penziju, a što je najgore od svega uopšte i ne razmišlja o tome. „Milenijalci prekasno počinju da štede za penziju, a onda odvajaju male količine novca, što nikako nije dovoljno. Oni na penziju gledaju kao na daleku budućnost i uopšte se ne opterećuju time” – kaže Džon Manuike finansijski direktor kompanije Old Mutual.

Još jedno istraživanje pokazalo je da Milenijalci zapravo nemaju naviku da štede novac, a samo oko 30 posto mladih ima neku malu ušteđevinu. „Stvarnost je sledeća: ukoliko ne uspete da uštedite novac, postaćete teret vašoj porodici ili završiti kao socijalni slučaj. Izbori nisu nimalo privlačni posebno u današnje vreme i u današnjoj ekonomiji” – kaže Manuik. Dobra vest je da uz malo planiranja, organizacije i discipline moguće je otići mirno i bez brige u penziju.

Najbolji način za uštedu novca svakako su privatni penzioni fondovi koji funkcionišu po principu da mesečno odvajate određenu sumu novca koju uplaćujete na račun i koju ne dirate. I to se zove privatna penzija. Sami određujete na koji vremenski period ćete se obavezati da uplaćujete novac.

I ovo je zaista sjajna stvar, jer znate da ulažete u mirniju budućnost. Što pre krenete sa uplatama, što duži period uplaćujete i što veći iznos privatna penzija biće veća.Čak i ako se desi da određeni period ne možete da uplaćujete novac, ništa strašno, nećete snositi nikakve posledice niti penale. Kada ne možete da uplaćujete samo prosto ne uplaćujete, a nastavite sa uplatama kada opet budete u mogućnosti.

Nastavak na sledećoj strani...