1.Najpre nam recite kako ste i zašto odabrali baš IT sektor za svoj karijerni pravac?

Matematika je moja velika ljubav još od prvog susreta. Kako nisam rođena da bih bila profesorka matematike, tražila sam načina da joj ostanem verna, a da pri tome moja kreativnost dođe do izražaja. Nakon gimnazijalskog obrazovanja, izbor IT smera na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu je bio prirodan razvojni put mog daljeg obrazovanja.

2.Kako je izgledao vaš razvojni put?

Još za vreme studija moju pažnju su naročito privlačile oblasti koje su iziskivale praktičnu primenu naučenog. Pored redovne, obavezne, literature, vrlo često sam posezala za dodatno dostupnom literaturom kako bi sebi teorijski deo nadopunila konkretnom primenom znanja. Tokom master studija zadatim temama sam nastojala prići i razviti ih kroz praksu u kompaniji u kojoj sam tada već radila. Novi izazov je stigao vrlo brzo kroz ponudu za novi posao koji je zahtevao preseljenje u Beograd. U tom trenutku to je za mene bio veliki izazov sa ne baš očekivanim startom. Naime, činilo mi se da neću uspeti da pronađem načina da na novom poslu primenim ono što sam učila na fakultetu. Naravno, u kratkom roku sam uvidela da me je fakultet naučio kako da razmišljam i učim, što je u IT sektoru ključno. Kao i u svakom drugom poslu veoma je važno postaviti dobru osnovu koju korak po korak nadopunjujete novim iskustvima i znanjima. Svaki novi, a ispunjen zadatak čini vas spremnijom za narednu razvojnu stepenicu.

3. Sa kojim preprekama se žene susreću u IT-u pošto se ovaj posao vezuje uglavom za muškarce?

Do sada mi se nije desilo da naiđem na prepreku koju nisam uspela da preskočim. Valjda zbog mojih dugih nogu.  Šalu na stranu, ali ja zaista ne vidim ograničenja u IT industriji koja bi vezala za pol. Ovde je svakako bitnija mentalna snaga od one fizičke, a to nama ženama to svakako ne nedostaje.

4. Jesu li devojke i dalje u manjini i da li ste se ikada susreli sa nekim predrasudama? 

Predrasude svakako počivaju na nedostatku iskustva i pre svega informacija. Ako ih neko ima prema nama ženama koje se bavimo ovim poslom, poručujem svim budućim koleginicama da neće biti teško dokazati zabludu. Lepota toga zasnovana je i na faktoru iznenađenja. Zamislite koliko iznenadi nadprosečan rezultat kada neko za vas misli da će biti dobro ukoliko završite zadato. Unapred se radujem porastu broja žena u našoj industriji, jer to sigurno unosi drugačije poglede na moguća rešenja.

5. Da li su devojke u IT sektoru Srbije isto plaćene kao i muškarci i kakva je budućnost žena u IT-ju?

Zvanična statistika kaže da ste u pravu. Međutim moja filozofija nije usmerena u pravcu poređenja, već prema cilju postizanja najviših rezultata. Sigurna sam da se izvrsnost lako prepoznaje bez obzira na to da li je potpisuje muškarac ili žena.

Nastavak na sledećoj strani.