Da li su devojke u IT sektoru u Srbiji isto plaćene kao i muškarci i kakva je budućnost žena u IT-ju?

Jedna anketa je pokazala da postoji razlika u platama. Ipak, to se mora detaljno ispitati pre nego što se iznese bilo koji zaključak, postoji mogućnost da je po sredi greška u samoj obradi statističkih podataka. Oseća se nova, ženska energija sada već u različitim sferama poslovanja i puna sam radosti i nade zbog svega onoga što će žene postići i čime će doprineti u narednim godinama. Kompanije na domaćem tržištu su preuzele odgovornost za raznovrsnost polova u timovima i ovo je neosporna posledica nekoliko inicijativa i projekata. Sada, kada smo već podigli svest, potrebno je pomoći ženama da steknu digitalne veštine i time se pozicioniraju bolje na tržištu rada. Engleski je i dalje često prepreka, tako da je neophodno savladati barem osnove da biste radili bilo koji posao u ovoj industriji. 

Koji vam je do sada bio najveći izazov kada je posao u pitanju?

Verujem da preduzetništvo nosi mnoge izazove. Najveći izazov u poslu je da budem strpljiva, to se najviše oseća kada firma raste, kada posao skalira. Nestrpljiva sam da vidim rezultate, ali u razgovoru sa drugim preduzetnicima nalazim da je to čest slučaj. Nekada na kraju dana imate utisak da niste ništa uradili, a zapravo ste jedan od motora cele mašine.  

Gde se u Beogradu mogu upoznati mladi, kreativni i uspešni ljudi? 

U toku prošle godine je održano preko 600 događaja samo u našoj industriji. Preporučujem besplatna predavanja u Impact Hub-u, StartIT Centru, ali i brojne konferencije poput PHP Conf, HeapCon i devojkama predlažem da obavezno posete Enter konferenciju koja će se održati 17. i 18. aprila. 

Kakvi su planovi i ciljevi za naredni period? 

Privodimo kraju formiranje usluga naše kompanije, te će u narednom periodu fokus biti na razvoju digitalnih proizvoda iz oblasti zapošljavanja. Naporno radimo kako bismo plasirali nekoliko proizvoda na svetsko tržište, a svi ti proizvodi se razvijaju upravo u Beogradu. 

Ko su vaši uzori u poslu? 

Ranije bih rekla da je Elon Musk, ali sam prerasla tu fazu. Ne nameravam da letim na mesec više. Srećem povremeno uspešne žene i od svake ukradem delić inspiracije, kako raspodeliti energiju između privatnog i poslovnog, kako ulagati… Mama će biti večita inspiracija. Uzori su bitni kada ste mladi, sada više ne želim da se upoređujem sa drugima, već da se oblikujem u ono što sam zamislila za sebe. 

Zašto bi žene trebalo da odaberu IT kao svoj profesionalni pravac?

Sutra će svaki posao biti delom vezan za ovu oblast. Nećete biti konkurentni i kredibilni na tržistu rada ukoliko barem ne poznajete trendove i terminologiju, a stvar je i opšteg obrazovanja. IT nije industrija za sebe, ušla je u sve druge industrije. Recimo, ovaj tekst verovatno čitate sa svog telefona na portalu Cosmopolitan-a koji je možda razvila neka programerka. Pronašli ste link na nekoj od društvenih mreža koje održava menadžerka društvenih mreža - Social Media Manager, a fotografije je obradila dizajnerka u nekom softveru. Cosmopolitan nije IT kompanija, ali je ovakav kadar neophodan svima u modernom poslovanju. Nije više pitanje da li treba raditi u ovoj industriji, nego šta je tvoj poziv u digitalnom svetu.

Piše: Violeta Vasiljević

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Beograd-grad budućnosti mladih" koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.