Kratak kviz! (Ovaj je samo brzinski, ima još jedan na kraju teksta.)

Vaš posao je:

A dosadan

B bez perspektive

C prepun susreta sa iritantnim ljudima

D kombinacija nekih od ponuđenih odgovora

Većina ljudi ima neku od ovih muka, ali gotovo niko ne može da da otkaz iz ćefa. Zato promenite ono što možete, a to je način na koji doživljavate svoj posao, kaže Danijel M. Kejbl, autor knjige Živi na poslu (Alive at Work). Kada promenite svoj način razmišljanja, vreme provedeno na poslu će vam biti mnogo ispunjenije i prijatnije. Evo kako možete da prilagodite svoj stav.

1. Prekinite da pričate ružno

Znate za onu situaciju kada posle posla sa kolegama odete u bar i pričate ružno o svom šefu? Mmmda, to nikako ne pomaže, kaže Dr Ejmi Kuper Hakim, koautor knjige Raditi sa zahtevnim ljudima (Working with Difficult People). Ovakva grupna okupljanja su neprofesionalna i mogu samo da vas gurnu dublje u mržnju, a neće vam zapravo pomoći da promenite nešto povodom svog posla. Ako vam i dalje treba da date sebi oduška, bolje je da se obratite svojim prijateljima, ne kolegama. „Kada imate potrebu da podelite nešto što vas muči, pričajte sa svojim partnerom ili prijateljem van kancelarije“, kaže Hakimova. Saslušaće vas i neće dodavati ulje na vatru, pružajući vam tako mnogo objektivniji pogled na celu situaciju. Takođe, razmotrite i ovu opciju: pred razgovor navijte tajmer na nekih desetak minuta, da se vaša tirada ne bi pretvorila u žalopojku koja će trajati celu noć.

2. Prepoznajte jednu dobru stvar

Dobro, ovo možda nije vaš posao iz snova, ali mora da postoji bar jedan kul detalj. Možda radite zajedno sa svojom najboljom drugaricom ili vam se kancelarija nalazi na 10 minuta od kuće. (Ništa vam ne pada na pamet? Pogledajte kviz na narednoj strani.) Fokusiranje na pozitivne strane posla vam pomaže da se lakše izborite sa onim smornim, kaže Hakimova. „Kada se trudite da pronađete nešto na čemu ćete biti zahvalni, radni dan vam postane mnogo bolji.“ Stoga, kad god prepoznate neki dobar aspekt svog posla zabeležite ga, bilo u blokčetu, bilo u telefonu. Ako imate konkretnu listu koju možete da pogledate u trenucima bedaka i da se podsetite zašto radite to što radite, to može da vam pruži mnogo bolju perspektivu.

Nastavak na sledećoj strani...