Sve smo mi nebrojeno puta rekle same sebi "Od sledećeg meseca krećem ozbiljno da štedim".

Pokušale smo s raznim trikovima: kasicom za putovanja, ostavljanjem dela plaće na kartici svaki mesec i slično. Međutim, to bi funkcionisalo možda nekoliko meseci, a zatim bi došlo letnjo ili zimsko sniženje ili bismo jednostavno zaključile da se moramo počastiti nečim većim. I tako bismo se opet našle na nuli - u najboljem slučaju. 

Kretanje svakih nekoliko meseci iznova ili čekanje da dobijemo povišicu kako bismo počele da štedimo neće nas dovesti daleko.

Zato jedno slobodno popodne odvojite za kratko razmišljanje i stavljanje stvari doslovno crno na belo.

Na komad papira napišite na šta želite da potrošite novac - na novu odeću ili na putovanja, na skupocenu šminku ili komad nameštaja, svakodnevnu vožnju taksijem ili sopstveni automobil.

Naravno da će neka štednja trajati duže i teže, ali sve zavisi i od vaših prioriteta. Kada ih odredite i shvatite šta želite da ostvarite u skorijoj ili nešto daljoj budućnosti, odredite i svotu novca koje možete da se odreknete i da živite pristojno. 

Kada to uradite, u banci otvorite račun koji nije povezan s vašim karticama i na koji će svaki mesec automatski biti prebačena svota novca koju ste odredili za štednju. Vodite se mislima da ono što nemate ne možete potrošiti i taj novac ne dirajte sve dok ne skupite dovoljnu svotu za željenu stvar s vaše liste.

Život vam neće biti ništa teži i još ćete  naučiti kako da iskoristite akcije i kupujete stvari koje vam zaista trebaju. 

Izvor: Index Rouge