Kriptovaluta - poput bitkoina - je digitalna tj. virtuelna valuta koja može da se kupuje i prodaje onlajn. Tehnologija koja omogućava njeno funkcionisanje je takozvani blokčejn (blockchain), odnosno sistem kompleksnog kompjuterskog kodiranja i matematičkih jednačina (kriptografije) koji čine javni zapis svih novčanih transakcija. „Blokčejn je poput baze podataka u kojoj piše ko poseduje šta, slično registru“, kaže Vorik Erlank, menadžer za kriptovalute u Virtue Digital Assets. Blokčejn je takođe taj koji omogućava da se kupovina, čuvanje i prodaja kriptovaluta obavlja što je bezbednije moguće.

Sve je počelo 2009, kada je anonimna osoba (ili grupa ljudi) pod pseudonimom Satoshi Nakamoto stvorila bitkoin, da bi osam godina kasnije, u 2017, jedan bitkoin novčić dostigao vrednost od 20.000 dolara. Interesantno je da su milenijalci ti koji se najviše interesuju za bitkoin, a statistike pokazuju da ga čak jedna od četiri osobe revnosno investira. Ali kako - i zašto?

Zarada

Postoje tri glavna načina kako može da se zaradi na kriptovaluti: rudarenje, trgovina i ulaganje. Rudari imaju fensi kompjutere i zarađuju obradom/autentifikacijom kripto-transakcija. „U zamenu za to, bivaju plaćeni u kriptovaluti koju su otkrili. Oni takođe pomažu da se ova mreža održava sigurnom“, objašnjava Erlank.

Pošto vrednosti kriptovaluta umeju da osciliraju, takođe možete da zaradite novac ako rešite da trgujete njima, ili da pak ulažete u njih. „Postoji ograničena količina poznatih kriptovaluta“, dodaje Erlank. „Što je veća potražnja, to im više raste cena.“

Trgovina se vrši tako što kupite novčiće, a onda ih prodate baš u trenutku kada im cena skoči, zarađujući na razlici u ceni. A možete i da investirate, kupite kriptovalute kada im je niska cena, čuvate ih u svom posedu, nadajući se da će cena opet da im poraste.

Kako da ulažete

„Mnogobrojne menjačnice širom sveta prodaju kriptovalute“, kaže Šarin Ramdžu, generalni menadžer konsalting agencije za kripto i blokčejn tehnologiju Liquid Crypto-Money. Da biste kupili kriptovalutu, potrebno je da zamenite novac za kriptovalutu koju biste želeli, identično kao kada biste kupovali evre ili dolare. U Beogradu, na primer, postoji menjačnica za dve kriptovalute (bitkoin i lajtkoin). Takođe postoje i mnogobrojne onlajn menjačnice.

Da bi se zaradio novac, caka leži u tome da kupite kriptovalute kada su jeftine, a onda ih prodate kada im cena poraste. Njihove vrednosti variraju i menjaju se iz sekunde u sekundu, tako da ako želite da zaradite trebalo bi da pratite pomno kako oscilira vrednost vaše valute i da budete spremni da brzo reagujete. Takođe, ne postoji nikakva garancija da ćete se obogatiti preko noći, naprotiv, može da se desi da vrednost vaše valute odjednom opadne, bez ikakve prethodne najave.  

Postoji aplikacija

Mnoge menjačnice imaju i svoje aplikacije koje vam pomažu da pratite vrednost prodatih novčića. Neke su i besplatne, poput Blokcfolio aplikacije koju možete da skinete sa Google Playa, a koja vam dozvoljava da pratite različite valute i njihove vrednosti.

Nastavak vas čeka na sledećoj strani...