Nekada je poslovno povezivanje podrazumevalo zvanične tonove u razgovoru, bedž sa imenom na reveru i prilično nezanimljive kombinacije. Na sreću, ta nezgodna praksa polako izumire.

Naravno, i dalje je neophodno da budete aktivni - prema istraživanju koje je u 2016. godini sproveo LinkedIn, 85 procenata osoba u SAD je do posla došlo zahvaljujući networkingu! - ali danas postoje pametniji, direktniji načini za izgradnju ozbiljne baze kontakata, za kojom možete da posegnete u situacijama kada tragate za poslom ili vam je potrebna preporuka, sigurna informacija u pogledu najnovijih tendencija u vašoj industriji, pomoć pri inoviranju vašeg rezimea i još mnogo toga.

Ako danas uspete da se povežete sa pravim ljudima, moći ćete da im se obratite u godinama koje dolaze. Obratite pažnju na ove savremene tehnike koje će vam pomoći da koračate VIP poslovnim stazama. 

Staro pravilo: Sastanite se lično

Novo pravilo: Obratite im se preko DM

Svi znamo kako da na društvenim mrežama pronađemo ljude kojim imaju fantastične poslove. Ali Kejt Gardiner, bivša izvršna direktorka  ženskog networking sajta TheLi.st, predlaže da odete korak dalje tako što ćete se svojim ličnim idolima obratiti direktnom porukom. Pošaljite poruku u stilu: „Divim se vašem radu i želela sam da podelim (važan link) sa vama.“ Ali nema potrebe da paničite ako odgovor izostane, kaže Gardiner. Ako osoba ima 100.000 pratilaca, možda dnevno dobija i do 10.000 poruka. Ostanite na istoj platformi i ako potpuna tišina potraje, ona predlaže da potražite Osobu Broj Dva, koja stoji iza vašeg čoveka - njegovog asistenta ili poslovnog partnera. Ako neko od njih ima manje pratilaca, veće su šanse da ćete dobiti odgovor. 

Staro pravilo: Pozovite partnera na ručak

Novo pravilo: Ponudite se da vi dođete - i ponesite kafu

Ljudi su danas zauzeti i nemaju uvek vremena za pauzu usred radnog dana. „Zato ih pitajte da li biste vi mogli da svratite do njih“, predlaže Rejčel Sklar, koosnivačica sajta TheLi.st. „Efikasnost i uviđajnost su uvek na ceni u poslovnom svetu. Pitajte svoje poslovne prijatelje da li im odgovara da donesete kafu ili neki drugi napitak.“ A kada se konačno sastanete, pomenite stvari na kojima biste potencijalno mogli da radite zajedno, bilo trenutno, bilo u budućnosti. Posle sastanka, obavezno pošaljite poruku kojom ćete zahvaliti za odvojeno vreme, uz pominjanje potencijalnih zajedničkih planova o kojima ste razgovarali.

Foto: Allie Holloway

Staro pravilo: Obezbedite sastanak sa šefom

Novo pravilo: Sprijateljite se sa šefovim asistentom 

„Networking podrazumeva i horizontalno i vertikalno povezivanje“, kaže Šeli Zalis, osnivačica ženskog networking prostora Girl’s Lounge. To naročito važi za žene. Prema studiji koju su sproveli McKinsey i LeanIn u 2016. godini, pod naslovom Žene u radnom okruženju,  žene na polaznim pozicijama imaju manje značajnih  interakcija sa ljudima na višim vodećim mestima, u poređenju sa svojim muškim kolegama, što znači da su vam veće šanse da u svojoj kompaniji iz snova upoznate nekog od pripravnika nego generalnog direktora. Ali kada se sretnete sa mladom pripravnicom, nemojte da je ignorišete. Ona možda nije na visokoj poziciji danas, ali postoje šanse da je predodređena za velike uspehe, podseća Sklar. 

Nastavak na sledećoj strani...