Ne tako davno, da budemo precizni pre nekih desetak godina, zanimanja su se jednostavno poklapala sa fakultetskim smerovima, kadrovske službe su regrutovale kandidate prema primljenim biografijama, poslovi su oglašavani u novinama i na nekoliko najpoznatijih sajtova. A onda je sve naglo počelo da se menja. Poslovi su doživeli evoluciju, baš kao i načini da do njih dođete. 

Digital engagement guru - stručnjak za digitalne komunikacije

Njihov osnovni zadatak je da koriste sva digitalna sredstva i tehnike kako bi u ime svoje kompanije osluškivali, pronašli i mobilisali zajednicu oko određenog interesa.  

Majica sa sloganom? Čekirano. Upadljive cipele? Čekirano. Nedostatak vitamin D (sunčeva svetlost = odblesak ekrana) i grupa starijih kolega okupljena oko njih dok upijaju svaku reč. Čekirano i čekirano! Naravno, moglo bi se učiniti da oni samo tipkaju mobilni po ceo dan, umesto da nešto i urade, ali upravo to je njihov realni posao, baš to! Oni su neverovatno ponosni, ako su prva osoba u prostoriji koja je saznala da je neka poznata ličnost umrla ili uradila nešto novo. U stanju su da sve podrede kontentu koji kreiraju, čitav svoj životni stil uklapaju u #content. 

Želite da im se priključite

Naići ćete na veliki broj ovakvih eksperata na netu koji pružaju i besplatne savete. Neki su OK, neki baš i nisu najbolji. Pogledajte sve i dobro procenite. Počnite tako što ćete  pratiti Gija Kavasakija, nekadašnjeg stručnjaka Applea, zatim Kim Garst i Liliju Bulok - koja je dvadeseta žena na Forbsovoj listi influensera. Korisni vam mogu biti i naši digital eksperti poput Jovane Miljanović ili Petra Vasića. Pravilo broj jedan ako želite posao u ovoj sferi: ni ne pomišljajte da pošaljete CV na papiru! Napravite zanimljivu interaktivnu digitalnu biografiju. Možete koristiti sajtove kao što su Visualcv.com ili Canva.com

The wellness enterprenuer - wellness onlajn preduzetnici

Bilo da priprema činiju sa raznobojnim veganskim doručkom ili instagramiše pozitivne životne afirmacije, wellness influenseri su izgradili male imperije za vreme koje je nekim ljudima potrebno da naprave svoj CV. Prepoznatljivi su po svom besprekornom atletskom izgledu i zdravom sjaju koji mogu da imaju samo oni koji nikada nisu morali da rade osam sati u kancelariji. 

Možete ih čuti kako kažu: „Ova plaža je moja kancelarija; ceo svet je moja kancelarija!“

Želite da im se priključite?

Ejmi Hopkins, urednica digitalnog izdanja Womens Healtha i influenserka (@wellness_ed), poručuje da počnete tako što ćete odabrati svoj wellness manifesto (njen je: „Snažan trening, snažna glava“). Neka vaš moto formira i utiče na sve čime se bavite i što postujete. Wellness influenseri kreiraju stilizovane sadržaje, zato vam je potrebna kolor šema i jedinstven filter. Isprobajte aplikaciju Colour Story, pruža mogućnost da stvorite unikatni filter samo za sebe. Sajtovi poput healthbloggerscommunity.com pomoći će vam da stvorite kontakte, korisnu komunikaciju i veze sa drugima u ovoj sferi. Pokušajte da sa nekim od blogera sa sličnim afinitetima napravite dogovor o unakrsnim, povezanim postovima. Neka to bude vaš zajednički poslovni projekat kojim obe strane dobijaju više kontenta, a i novih pratilaca.

The internal communications strategist

Prepoznatljivi po svojoj hands free opremi i činjenici da stalno izgledaju kao na svojoj profilnoj slici za LinkedIn. Oni uvek deluju ultra zauzeto,  njihov posao podrazumeva organizaciju svega što se dešava u kompaniji iznutra - od rođendana do deljenja informacija i dogovaranja na internim kompanijskim portalima.

Želite da im se priključite?

Niko ne veruje osobi za komunikacije koja nije izgradila sopstveni brend. Pazite na svoj imidž! Očekuje se da znate sve o kompaniji, ukoliko se prijavljujete za ovakvu poziciju izguglajte sve moguće informacije i saživite se sa svim detaljima koje ste otkrili. Dosta relevantnih tema možete naći u online magazinu Voice koji se bavi internim komunikacijama. 

Nastavak vas čeka na sledećoj strani...