Ne karakteriše vas samo ono što kažete, nego i način na koji to kažete. Postoje određene reči i fraze koje su često kontraproduktivne. “Business Insider” je na osnovu preporuka psihologa, inženjera i stručnjaka koji su proučavali govor i ponašanje zaposlenih, napravio spisak reči i fraza koje treba izbegavati.

Saznajte koje fraze bi trebalo da uklonite iz svog rečnika i kojim rečima ih možete zameniti.

Umesto “NE MOGU” recite “NE”

Studija iz 2012. godine objavljena u časopisu “Consumer Research”, otkrila je da kada kažemo sebi “ne mogu” NE UTIČE na nas isto kao reč NE. To znači da će bolji uticaj na vas imati ako kažete da nešto “ne jedete”, nego da „ne možete da jedete”. Gledano sa psihološke strane, time što kažete “ne mogu” samo odlažete trenutak kada ćete to pojesti.

U jednom eksperimentu koji rađen na ženama koje su učestvovale na desetodnevnom seminaru o zdravlju i velnesu, učesnice su imale različite strategije za postizanje svojih ciljeva. Rezultati su pokazali da učesnice koje su rekle “ne mogu” nisu istrajale svih 10 dana, čak su i manje srećne od onih koje su naučile da kažu “ne”.

Umesto “ALI” recite “I”

U svojoj knjizi “Otkrivanje uspomena” Bernard Roth objašnjava zašto je “ali” reč za izbegavanje.

“Kada koristite ALI stvarate konflikt (ponekad i razlog) tamo gde ga nema. Dok kada koristite veznik “I”, do vašeg mozga dolazi informacija kako možete obaviti i jedno i drugo”, piše Rot.

Tako ćete, ukoliko kažete “Voleo bih da idem u bioskop i moram da odradim posao”, naći vremena da radite obe stvari, što se ne može reći i za slučaj ako biste upotrebili rečcu “ALI”.

Nastavak na sledećoj strani...