Bilo da tražite posao, već imate svoj posao iz snova ili niste preterano zainteresovani za tu temu, odličan profil na LinkedInu stvar je zdravog razuma. A vi ste razumna osoba. Zar ne? Naravno da jeste.

Kako god, to je samo onlajn rezime, kaže vaša drugarica. Ali ne, neobaveštena drugarice bez svetle profesionalne budućnosti, nije tako. Agenti za zapošljavanje otkrivaju da LinkedIn ima korisne kategorije u okviru svojih profila i značajnu ulogu u profesionalnom svetu. Odrednice kao što je pripadnost određenoj industriji sjajne su za uspešno umrežavanje, stvaranje veza sa ljudima iz branše i potencijalnim mentorima, od kojih možete da dobijete korisne informacije, kao i da stupite u kontakt sa pravim osobama; razmenjivanje aktuelnosti, kao i povezanost posredstvom relevantnih društvenih mreža s ciljem unapređenja vašeg internog i eksternog poslovnog profila. I konačno, preporuke, koje su sjajna potvrda i bonus za vaš profil u očima agenata i menadžera za zapošljavanje.

Ali što je najvažnije, dobijate bolji pristup skrivenom tržištu rada - u situacijama kada pojedine pozicije nisu oglašene, kao i onda kada regruteri koriste LinkedIn da za kratko vreme pronađu kandidate za upražnjenu poziciju.“

SAVETI ZA KARIJERU: KAKO DA UREDITE LINKEDIN PROFIL

Svake godine zabeleži se više milijardi pretraga na LinkedInu. To je mnogo klikova… I mnogo ponuda za posao/profesionalnih veza/ novca koji potencijalno možete da zaradite. Tako da, ako još niste prihvatili činjenicu da vaš LinkedIn profil može da vam pomogne da napredujete, spremite se za prosvetljenje.

LinkedIn nalog vam nije potreban samo u situacijama kada tražite posao ili kada razmišljate o promeni - prigrlite svet LinkedIna i sve njegove prednosti… I redovno apdejtujte svoj profil. Zašto? Danas ne biste upotrebili svoj CV koji ste sastavili posle završetka školovanja, kada ste aplicirali za posao 2002, zar ne? Pomalo dramatično poređenje, ali poenta je da, ako ne ažurirate redovno svoj profil, ubacujući najnovije i najbolje momente koji se odnose na vaš aktuelni #poslovniživot, kako da potencijalni poslodavci, mentori ili kolege saznaju koliko vredite?

KARIJERA IZ SNOVA: 9 NAJBOLJIH POSLOVA NA SVETU

Naravno, ima tu posla i, naravno, nije baš lako. Ali, na sreću, obavili smo istraživanje za vas i skupili korisne savete i trikove koji će vam pomoći da uspešno ispunite najjednostavniji deo zadatka koji vas čeka kao odraslu osobu koja pretenduje na uspešnu karijeru.

Na sledećoj strani pročitajte nastavak...