CV je prva stvar iz koje će vaš budući poslodavac saznati nešto o vama. Ne dozvolite sebi da na takav način ostavite loš utisak i drastično umanjiti sebi šansu za zapošljavanjem. Predstavljamo vam 5 stvari koje se nikako ne smeju naći na vašem CV-ju. 

Deljenje privatnih infotmacija

Pokušajte da u CV-ju istaknete samo vaše veštine, sposobnosti i iskustvo. Naravno da potencijalni poslodavac želi da stekne utisak o tome ko ste vi, ali to ne znači da su mu potrebni detalji. Nemojte pisati o svim svojim hobijima, kao i stvarima koje vas zanimaju i definitivno nikako ne pišite o svojim političkim i religioznim uverenjima. 

Vodite računa i o tome šta pišete po društvenim mrežama. Kako bi saznali više o vama, poslodavac će na internetu potražiti i posetiti vaše profile na društvenim mrežama. 

PROČITAJTE VIŠE: Kako da za 10 minuta ostavite dobar utisak na poslodavca?

Budite iskreni 

Da, svi mi želimo da se predstavimo u najboljem svetlu, ali to nam ne daje za pravo da izmišljamo priče. Nemojte tvrditi da posedujete kvalifikacije koje zaista nemate i nemojte predstavljati poziciju na prethodnom poslu titulom koja zapravo ne postoji. Takođe, ostavljati tačan iznos plate koju ste nekada primali nije dobro i ostaviće loš utisak o vama. Laž u CV-ju se veoma brzo otkrije zbog toga što se svaka informacija koju ste napisali o sebi posebno proverava. 

Loša gramatika

Vaš CV nije tekstualna poruka već validan dokument koji govori mnogo toga o vama. Svako želi pismenog kandidata, a tako loše napisan CV odaje utisak da ste lenji ili nekompetentni za taj posao. 

PROČITAJTE I: 5 strahova koji sabotiraju vaš uspeh (i kako da ih se rešite)

Ne ostavljajte praznine u istoriji zapošljavanja

Praznine u CV biće čudne i sumnjive poslodavcu. Ukoliko ste uzeli godinu dana za sebe da putujete, bili bolesni, ili iskoristili vreme da naučite našto novo, važno je objasniti ovo unapred. Ne dozvolite da mašta vaših poslodavaca pretpostavi da se radi o nekoj zatvorskoj kazni ili odvikavanju, jer se tako vaša prijava za posao neće uvažiti. 

Nemojte pominjati platu koju želite

Ovo vam neće doneti ništa dobro. Ukoliko je cifra koju očekujete od poslodavca premala, stvorićete utisak da niste dovoljno kvalifikovani za taj posao. Ipak, ako stavite više nego što možete da dobijete, vaša aplikacija neće ući u uži izbor. Dopustite poslodavcu slobodu da o tome razgovara sa vama tokom intervjua. 

Tekst priredila: Nevena Čolić