Prvo i osnovno, font u kojem je CV pisan je veoma bitan. Najčešće se za pisanje radne biografije upotrebljava veličina fonta 12 - jer je najlakše čitljiva.

PROČITAJTE JOŠ: Ovo morate da znate: 4 najčešće CV greške

Izdvajamo top 5 fontova koji su najbolji za pisanje CV:

Times New Roman

Times New Roman je standardni font za pisanje svih dokumenata jer govori poslodavcu da ste pouzdani. Još jedna prednost za ovaj font je to što na jednu stranicu stane više reči nego upotrebom svih ostalih fontova.

Arial

Arial je drugi najčešći font koji se koristi za pisanje CV-a. Poslodavcu govori da ste moderni, ali i da znate da postoje i drugi profesionalni fontovi osim Times New Romana. Nedostata je to što zauzima više prostora na jednoj stranici nego što to čini TNR.

Calibri

Calibri je font koji se lako čita. Zauzima više mesta na stranici od TNR-a, ali manje od Ariala. Ovaj font je i standardni font Microsoft Worda pa na neki način pokazuje vašu profesionalnost.

Helvetica

Helvetica je dobar font za pisanje CV-a kod osoba koje nemaju puno radnog iskustva, završenih škola, edukacija, certifikata i slično. Zašto? Iz jednostavnog razloga što zauzima više mesta - više od TNR i Calibri, pa popunjava praznine koje bi nastale na papiru kod osoba koje nemaju puno radnog iskustva.

Baskerville

Baskerville nije toliko poznat, ali dobar font za pisanje radne biografije. Zauzima jednaku količinu mesta na stranici kao TNR.

Kada boldovati u CV-u?

Da li ste znali da poslodavci utroše prosečno oko 6 sekundi na čitanje vaše radne biografije? Ako imate CV na jednoj ili dve stranice, morate istaći informacije koje oni gledaju u tih 6 sekundi. Koje su to informacije i kako ih istaći, pitate se? Najlakši način je upotrebom opcije bold. Informacije koje biste trebali boldovati u CV-u su:

  • Vaše ime
  • Nazive poglavlja (radno iskustvo, obrazovanje i sl.)
  • Pozicije u predhodnim firmama
  • Datume zaposlenja (početak i kraj rada)
  • Imena i lokacije prethodnih poslodavaca
  • Vaše ime u zaglavlju druge stranice životopisa (ako postoji)
  • Titule koje ste stekli obrazovanjem i datumi trajanja obrazovanja
  • Imena obrazovanih ustanova i njihove lokacije
  • Nemojte boldovati detaljnije informacije u biografiju.
  • Ako ste privukli pažnju poslodavca, zadržaće se na vašem CV-u duže od 6 sekundi i sam će pogledati detaljnije informacije koje ga zanimaju.

PROČITAJTE JOŠ: 5 proverenih saveta da dobijete posao iz snova

Wendi Weiner, pisac za radne biografije, rekla je za Bussines News Daily da potencijalni poslodavac gleda CV samo nekoliko sekundi i upravo zbog toga je važno odabrati font koji će privući pažnju i dodala je da “CV treba biti sofisticiran u dizajnu s jasnim zaglavljima “.

Izvor: Woman in Adria