Jelena Marjanović (38)

Jelena je šminker broj jedan i Education executive kozmetičke kuće Dior!

- Sa 14 godina rešila sam da se u životu bavim izradom farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda. Ta ljubav mi je usađena preko nane i kućnog prijatelja. Završila sam Farmaceutski fakultet, a pre nego što sam se devedesetih preselila u Ameriku završila sam Clareton Fashion College, koji je u Ateljeu Saga držao Lorenco. Ovaj make up koledž bio je način da dodam znanje neke primenjene umetnosti u svoj rezime - otkriva Jelena.

Dolazak u Ameriku i nesreća

- Moja porodica se devedesetih preselila u Ameriku zbog političke i ekonomske krize. I dalje sam želela da nastavim studije farmacije, a šminka mi je bila free lance posao. Pri samom dolasku bila sam, sasvim slučajno, žrtva pucnjave koja se dogodila u zgradi u kojoj sam tada živela. Taj dan je ubijeno četvoro ljudi, a meni je ubica pucao u glavu što me je ostavilo do današnjeg dana bez dva i po centimetra mozga sa desne strane i dobrog dela lobanje koja je tada zamenjena titanijumskom pločom. I umesto da sedim kod kuće i zauvek imam izgovor za to, vratila sam se poslu jer sam htela da nađem razlog zašto sam ostala živa. U tom momentu bilo je jasno da od moje farmacije nema ništa, jer su mi, nažalost, IQ i memorija veoma oslabili. Tada sam shvatila da umetnost ne samo da može da mi bude karijera, već i način izlečenja.

Posao u Dioru

- Kao free lance šminker koristila sam dosta Diorove kozmetike. Menadžerka u toj radnji shvatila je da kupujem više nego obično i kada je čula da sam šminker, i koliko toga znam o njihovoj liniji, ponudila mi je da radim za njih. Odbila sam. Međutim, ona je bila uporna i na kraju mi je ponudila nešto što nisam mogla da odbijem, pa sam 2000. počela da radim. Na poziciji free lancera nisam imala stabilnost i osiguranje, što mi je odgovaralo dok sam studirala, ali kada se dogodila nesreća, tražila sam da me unaprede.

Uvek korak ispred

- Biznis menadžer postala sam 2003, a Account Coordinator/Junior account Executive (čovek zadužen za biznis kompanije u regionu čitave jugoistočne Floride) godinu dana kasnije. Obe pozicije su otvorene zbog mene. Ako hoćete veliku karijeru, onda morate da idete ispred vremena. Ne smete da čekate da se otvori pozicija pa da vas intervjuišu, već da svojim radom na sebi i konstantnim usavršavanjem otvore poziciju za vas. Godine 2004. Dior je odlučio da skupi grupu od top sedam šminkera pod vođstvom svetski poznate šminkerke Pati Dubof. Izabrali su i mene. U poslednjih devet godina radila sam kao national make-up artist, jedan od pet u državi. Letela sam pet dana nedeljno u drugu državu i grad, radila promocije, prezentacije, predavanja u raznim medijima... Od maja ove godine živim u Njujorku gde sam dobila poziciju Education executive - osoba koji zapravo drži škole Diora i uči zaposlene o proizvodima, načinu primene, nezi i svim programima koje centrala iz Pariza šalje.

Lifestyle

- Moj posao nije uobičajen, već se može opisati kao lifestyle. Veoma je teško povući crtu između radnog i slobodnog vremena. Život je izuzetno lep. Nisam sigurna da li imam ormar Keri Bredšo, ali definitivno putujem u stilu devojaka iz Seks i grada (film kada su bile u Abu Dabiju) sa prijateljicama i poslovnim partnerkama. Naša kompanija plaća nam luksuzne hotele, prvu klasu aviona, svakodnevnu hranu u najboljim restoranima, prevoz limuzinama, telefone, internet. Sve mora da bude na nivou imidža firme. Proputovala sam SAD i Kanadu u poslednjih devet godina, bar 40 puta svaki veći grad. Imam sreće i da dosta putujem svetom, jer imam dovoljno slobodnog vremena. Ali nisam ovde zbog novca, već zbog mogućnosti i stvaralaštva. Moja želja od 14 godine je više nego ostvarena. Tada nisam ni mogla da sanjam da ću uticati na proizvodnju kompanije koju u tom momentu nismo ni mogli da kupimo u našoj zemlji - priznaje Jelena.