Razmišljate da živite i radite van granica naše zemlje? Četiri Cosmo devojke poverile su nam vrlo praktične savete presudne za uspeh. Kažu, važno je da odredite jasan cilj, usavršavate se i iskoristite sve potencijale. I da verujete u sebe i svoje snove…

Mina Miljković (26)

Radi u Bratislavi. Ona je Talent Acquisition Manager u HR-u američke kompanije Grand Circle Corporation koja se bavi vodenim saobraćajem i turizmom. Zadužena je za regrutaciju i selekciju kadrova.

Početak:

- Čini mi se da me je davne 2004. mama ugurala u avion i od tog trenutka počinje poglavlje u inostranstvu. Četvrtu godinu srednje škole završila sam u Americi posredstvom razmene studenata, a nakon završenog fakulteta psihologije na DePaul Univerzitetu, i mastera iz industrijske/organizacione psihologije na Roosevelt univerzitetu, počela sam da apliciram za poslove. Karijeru sam počela 2007. na svom fakultetu kao asistent katedre za naučna istraživanja. Prošle godine, u oktobru, zaposlila sam se u američkoj firmi Grand Circle Corporation koja ima dvadeset kancelarija širom sveta, a ja radim u Bratislavi - kaže Mina.

Bildovati CV

- Jedna od stvari koje sam naučila u inostranstvu jeste da tokom studija treba raditi na sebi dodatno i usavršavati se sve vreme, jer polaganje ispita nije dovoljno. Uključite se u dešavanja na fakultetu, raspitajte se da li neko od profesora planira da radi na nekom projektu, besplatna pomoć je uvek dobrodošla, a vama značajno iskustvo. Volontirajte u raznim organizacijama, možda vas baš tu zapazi vaš budući poslodavac. Budite u kontaktu sa kolegama sa fakulteta jer od njih možete da dobijete korisne informacije o oblasti kojom se bavite. Sve ovo će samo ojačati vaš CV i učiniti ga primamljivijim. Obavezno, sva iskustva i diplome, uokvirite LinkedIn profilom, najboljim poslovnom društvenom mrežom. Posredstvom te mreže dobila sam sve dosadašnje poslove. Studenti u Srbiji su, nažalost, naučeni da tokom studiranja ne treba da rade već isključivo studiraju, a da diploma znači posao. Neprestano radite na sebi, znanja nikad dosta - savetuje Mina.

Stranac kao začin svake kulture

- U Americi su svi stranci, tako da nije ništa neobično. Nekada su Ameriku nazivali takozvanom Mixing pot, a danas je prikladniji naziv Salad bowl: svaka nacionalnost za sebe činu tu salatu ukusnom i posebnom. U Slovačkoj su veoma naklonjeni Srbima, tako da se osećam sasvim prijatno i, što je najvažnije, geografski sam blizu Srbije. Moje pravilo je da nikada ne upoređujem zemlje i običaje. Svaka ima mane i vrline, a svako iskustvo je dragoceno. Kada počnete tako da razmišljate, lakše ćeš koračati u novoj sredini.

Veza na daljinu

- Trenutno sam u vezi sa dečkom iz Beograda. Funkcionišemo tako što on dolazi u Bratislavu jednom mesečno, a i ja u Beograd. Nemamo taj luksuz da budemo u svađi ili da se inatimo. Veza na daljinu teška je sama po sebi, tako da se trudimo da što manje komplikujemo, razgovaramo kad god imamo problem i rešavamo ga odmah. Obe strane moraju biti jednako posvećene, inače veza neće uspeti - Mina nam je otkrila.