Sledeći put kada se nađete oči u oči sa opasnicom, recite joj da stane u red. Jer, u današnje vreme se čini da ne možete ni kafu da popijete, probate odeću ili „pregurate“ dan na poslu a da ne naletite na aždaju ornu za svađu. Zaista, 86% čitateljki Cosma je u našoj anketi izjavilo da u poslednje vreme svakodnevno imaju neku vrstu bliskog susreta sa „nadrndanim“ ženama.

Naravno, žene sa isukanim kandžama nisu ništa novo, ali izgleda da im se brojno stanje raste rapidno. „Došlo je do promene kulturnih obrazaca koja je otvorila prostor za oštrije, agresivnije ponašanje žena“, smatraju psiholozi. „Danas su mlade žene samouverene i svesne svojih prava. Svim silama se bore za ono što žele, što je dobro; međutim, rastuća konkurencija društvenog okruženja dovela je do toga da se žene više usredsređuju na to kako da prepredeno nadigraju jedna drugu nego na međusobnu saradnju.“

Da biste se uverile da je tako, dovoljno je samo da bacimo pogled na novinske naslove! Očajne domaćice u zavadi! Ili TV emisije u kojima se poznate ličnosti prepucavaju i zabijaju jedne drugima nož u leđa, što kao u ogledalu odslikava situacije sa kojima se susrećemo. S obzirom na to da društvena klima pogoduje ovakvom ponašanju, ne možete mu pobeći - zato smo se okrenuli pitanju kako se uhvatiti u koštac sa njim.

Prvo, otkrili smo da postoje dva tipa oštrokonđi: one koje vam sve saspu u lice (poput šefica koje traže nemoguće, reže i urlaju) i pritajene kučke (poput navodnih drugarica koje vam „ušećerenim“ glasom kažu: „Da li su te bubuljice od stresa?“). Drugo, došli smo do zaključka da ignorisanje nije rešenje. U stvari, ako im se ne suprotstavite, napadi će eskalirati - zato vas „naoružavamo“ sa 3 zlatna pravila koja morate da naučite pre nego što vam se neka od njih opet ispreči na putu.