Zašto bi joj davao kuću? Zašto joj ne daš posao da sama zaradi dobru lovu i svoju kuću? Zašto joj daješ šporet i šerpu? Zašto joj ne daš slobodu? Na kraju joj daje i spermu. Jer čemu žena nakon usisavanja i dobre klope služi nego da zadovolji muškarca? Još ako se rodi i beba, onda ga je upotpunila. Gde je tu njen prostor, njena sloboda, posao, novac, škola, znanje? Nema je u tom citatu. Žene dele masovno po mrežama taj citat i hvale se kako je to sjajno. Ne shvataju da taj citat nema nikakve veze sa ženskim pravima i slobodom. To je citat koji slavi patrijarhat, a ne žensku emancipaciju. 

Devojko, imaš pravo da ne želiš fokus na izgled. Imaš pravo da ne budeš kućna pomoćnica ukućanima. Imaš pravo da ne budeš seks objekat i seks bomba. Imaš pravo da govoriš ono što misliš.  Imaš pravo da psuješ i da se glupiraš i slažeš face, a da ti muški deo familije ne kaže: „Sram te bilo, to gledaju moji prijatelji, a ti tako, ja sam ti otac, teča, brat…“ Imaš pravo da se ponašaš slobodno, a da ti se ne govori: „Uvek si bila luda“.

Patrijarhat je ono stakleno zvono Silvije Plat u kojem su norme ponašanja nametnute ženama. Imaš pravo da skloniš to zvono.  Nije OK da te neko pita zašto ne nosiš grudnjak ili da li si u PMS-u jer si odreagovala na nešto na sebi svojstven način. Pričaj i uči o svojim reproduktivnim pravima jer je to oblast u kojoj država zadire u žensko telo, a često i kontroliše žene. Koncept reproduktivnih prava se često svede samo na to da žene imaju pravo na abortus, dok se ne govori o tome kako abortus sprečiti. Imaš pravo da pričaš o nuspojavama pilule za kontracepciju. Imaš pravo da pričaš o tome kako dečka ili muža moraš 20 minuta da ubeđuješ da stavi kondom. 

Ne moraš biti vesela, topla, mila, nasmejana, divna. Imaš pravo da budeš neko ko se ne slaže sa tuđim stavovima ili neko ko nije tu da bi pravio toplu atmosferu. Nisi luda ako ti je nešto teško i  to kažeš. Nisi dramatična, komplikovana, teška, odbojna, bezobrazna, nadmena ili nadrndana ili poremećena samo zato što ne želiš da budeš mila ili koketna. Tvoj zadatak nije da budeš koketna i mila. Nemaš tu obavezu. Imaš pravo da budeš to što jesi i to ne znači da nisi vredna. Imaš pravo na to da ti čista kuća ne bude glavna preokupacija u životu. Ne moraš da znaš da pleteš i kuvaš i čistiš da bi te neko voleo ili ženio. Ne ogleda se tvoja vrednost u tome koliko dobro pereš ili peglaš. Ti nisi pegla, devojko. Nisi ni mašina za suđe. Ti si biće. Osoba. Imaš pravo na samoostvarenje koje ne uključuje peglanje, usisavanje i čišćenje mrva. Imaš pravo da ostaviš momka koji ti zvoca zato što nisi složila ćebe i zato što nisi isplela šal. Ne treba da trpiš da te neko omalovažava jer se ne uklapaš u sliku idealne kućne pomoćnice pa te zbog toga još i tuče. Tvoja obaveza nije da budeš praktična žena ni multipraktik. Ti si osoba i sasvim je OK da tvoj cilj bude samoostvarenje. Zašto? Zato što je ljubav ta koja čini ljude srećnim. Ljubav između dve samoostvarene osobe stvara ravnopravnost i briše svaki prostor za omalovažavanje, ucene, pasivnu agresiju i nasilje.