Ako to zvuči kao ogroman napor, to je zato što i jeste, a rezultat je idealizacija braka koja puca pod pritiskom. Nova generacija koja podržava jednakost i samostavarenje počela je da gleda na brak manje kao naivan spoj srodnih duša, a više kao praktičan način ka napredovanju. “Nastao je kulturološki pomak kada su u pitanju brakovi”, objašnjava kouč za partnerske odnose Jillian Turecki. “Ne nosi istu težinu za mlađu generaciju kao što je nosilo za njihove roditelje. Cinični su kada dođe do romantike”. Ipak su milenijalci odgojeni od strane roditelja koji su se masovno razvodili (stopa razvoda za ljude preko 50 godina duplirala se između 1990 i 2015). 

Međutim, nije samo do cinizma. Ova generacija je u daleko većem finansijskom problemu nego prethodna. Teško je naći stabilan posao koji se uz to i redovno plaća. Više od polovina mladih trenutno se oprobava u freelance svetu, a takav način poslovanja iako dopušta fleksibilno radno vreme, ne obezbeđuje zdravstveno osiguranje i radni staž. 

Upravo zbog toga žene danas otvorenije govore o svojim svakodnevnim potrebama i zahtevima u braku. “Žene u mojoj generaciji smatraju da je društveno prihvatljivo udati se za bogatog čoveka”, kaže dvadestosmogodišnjakinja koja želi da ostane anonimna. “Društvene mreže nam daju utisak kako smo okruženi bogatstvom”. Njena prijateljica nedavno je otišla na svadbu dvadesetšestogodišnjakinje koja se udala za nekog bogatog lika, poznatog po tome da ju je varao čak i pre same veridbe. Ipak, venčanje se desilo jer je mladi bilo nepojmljivo vraćanje regularnom životu jedne dvadesetšestogodišnjakinje i iznajmljivanju stana sa tri cimerke. 

S obzirom na ogroman pritisak koji se stavlja na žene da rađaju više, ali i ranije, u sklopu sa naučnim izveštajima da su žene danas manje plodne, neke koji bi inače uživale u single životu, žure da sebi obezbede životnog partnera. “Ne osećam pritisak da nekome postanem žena”, kaže dvadesetosmogodišnjakinja koja je trenutno zaposlena kao barista, ali želi da postane producentkinja. “Jedini razlog što uopšte i želim da budem u vezi jeste zato što mi otkucava biološki sat. Sledeća osoba sa kojom se budem upustila u ozbiljniju vezu mora da bude i osoba sa kojom ću imati dete”. U nekim slučajevima, postoje brakovi upravo iz ovih razloga, kad se ljudi spoje isključivo zbog toga što oboje žele dete. 

“Žene dugo čekaju i više su fokusirane na razvitak karijere tako da se u nekom trenutku zadovoljavaju adekvatnim partnerom samo zato što žele da imaju porodicu”, navodi psiholog Megan Fleming koja je specijalizovana za partnerske i seksualne odnose. 

Neke žene gledaju starije koleginice kako se bore sa nefleksibilnim radnim vremenom i neadekvatnim uslovima za porodiljsko odsustvo i time, postaju realnije kada su u pitanju potrebe za ostvarenje porodice (i kako veći deo posla i dalje spada na majku). “Novac je bitna stavka”, kaže Anabela. “Nastao je novi talas feminizma, ali ja želim da budem majka i u idealnom svetu, ne bih radila pet dana u nedelji. Napredujemo kao društvo, ali i dalje je veoma teško postići sve”. 

Nastavak na sledećoj strani...