Naša junakinja mora se suočiti sa sledećim izborom: da li čekati ljubav ili je zreo trenutak za pregovaranje? Potreban joj je novac i željna je putovanja, avanture i slobodnog vremena koji će joj obezbediti da se pozabavi sobom i da kreira posao kakav zaista želi. 

“Hajde, pristajem.”

On je presrećan i ažurno kontaktira advokata da pripremi ugovore. Porodica insisitra na tome da je odgovori od plana, dok prijatelji tvrde da je cela situacija dosta komična. Niko ne misli da će uspeti. Ali ovih dana, naša junakinja živi u dvospratnom stanu, često putuje na egzotične destinacije i po svetskim metropolima, otplaćuje svoje dugove kao i dugove svojih roditelja i razvija lokalni biznis. Ona i njen suprug se jednom nedeljno nađu na večeri i ponekad odu na  poslovni ili porodični događaj, ostaju prijatelji i sve teče glatko. Nije romantična priča koju je očekivala, ali je ipak srećan kraj. I nije sama u svojoj odluci, jer  baš kao što je i ona, veliki deo  omladine počeo je da preispituje tradicionalan koncept braka. 

Tokom velikog dela ljudske istorije, brak se smatrao funkcionalnom institucijom zasnovanom na dogovoru između dve porodice, navodi Stephanie Coontz, koja je nedavno izdala knjigu pod imenom Istorija braka: Kako je ljubav osvojila bračnu zajednicu. “To je bio način saradnje kao i proširenje postojećih resursa”, kaže autorka. “Postojao bi suprug koji će da pomogne u održavanju porodične farme ili biznisa, ili roditelji sa značajnim političkim vezama”. 

Romantična ljubav tek je u kasnom 17. i ranom 18. veku počela da se vezuje za ideju braka, kada su plaćeni poslovi i uspon tržišta omogućili široj populaciji da se izdržava i da donosi nezavisne odluke. Popularna i požudna romantična afera u 18. veku između britanske kraljice Viktorije i princa Alberta upečatila je ovaj novonostali trend. 

Ipak, većinom stanovništva su vladala praktičnija razmatranja čak i do sredinom 20. veka. “Čak i do 1967, dve trećine žena na fakultetskim studijama rekle su da bi uzele u obzir bračnu zajednicu sa osobom koju ne vole ako bi im partnerstvo ispunilo druge kriterijume, kao što je finansijska sigurnost”, navodi Coontz. Tek kada su žene počele da postižu ekonomsku jednakost je brak postao izbor, a ne neophodnost. Da ubrzamo do sadašnjeg trenutka - od supruga se očekuje da deli naša interesovanja, kao i da nas emotivno i seksualno ispunjava, i to decenijama.

Nastavak na sledećoj strani...