U krevet sa sestrinom dvojnicom

Stil Kim Kardašijan Vest danas se najviše kopira. Originalnost nikoga više ne zanima. Širom sveta održavaju se izbori za njenu najuverljiviju dvojnicu, a jedna od bizarnijih informacija jeste da je njen brat Robert Kardašijan bio u vezi s pobednicom takvog takmičenja - koja je imala iste napućene usne, dugu tamnu kosu i veliku zadnjicu, baš kao i njegova sestra Kim. Prilično je bizarno otići u krevet sa nekim ko izgleda kao vaša sestra, zar ne? Kad smo već kod pozadine, Kim je uticala i na njenu globalnu popularnost. Dok su devedesetih bile popularne male i utegnute pozadine, otkako je svet upoznao sestre Kardašijan, devojke s velikim guzama napokon su skinule onu majicu večno zavezanu oko struka. 

Efekat izloženosti

Šuškalo se da je Kim stavila silikonske implantate u zadnjicu, što je ona pokušala da negira uradivši u šestoj sezoni rijalitija rendgen, i to pred kamerama. „Ništa nije dokazala. Velika verovatnoća je da je u zadnjicu ubrizgala masno tkivo s drugih delova tela, a to se na rendgenu ne vidi“, objasnio je jedan estetski hirurg. Kim Kardašijan neko je ko je najviše uticao na promene estetskih kriterijuma u poslednjih desetak godina. Ne samo da su devojke s raskošnim oblinama postale pune samopouzdanja, nego su i seksi latino crnke svrgnule s trona popularnosti snežnobele plavuše. Trenutno čitava vojska devojaka širom sveta želi da bude fejk Kim ili fejk Kajli? Zašto? 

„Zbog efekta izloženosti“, objašnjava sociolog Frank Najls. Ono čemu smo dugotrajnije izloženi postaje nam privlačno. Mladi su bombardovani selfijima provučenim kroz sto filtera i od nemila do nedraga retuširanim fotografijama rijaliti zvezda, sa kojima se identifikuju i na koje žele da liče. Kako su se njihovi uzori podvrgnuli raznim estetskim zahvatima, ne čudi što je i milenijalcima to postalo normalno. Štaviše, poželjno. Nekada su se u ordinacije estetskih hirurga nosile fotografije poznatih glumica i pevačica istrgnute iz novina, a danas se najčešće nose slike influenserki. Ili čak selfiji provučeni kroz filtere koji su smanjili nos, povećali usta, izbledeli ten...

Zvuči zabrinjavajuće. I jeste. Ipak, nova estetska načela nisu potpuno negativna, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Boston University School of Medicine. Istraživači su uporedili 50 selebritija koji su 1990. bili na listi najlepših ljudi na svetu časopisa People sa njih 135 sa liste koju je taj časopis objavio 2017. godine. Šta su primetili? Pozitivne promene kad je reč o godinama žena koje su proglašene lepoticama. Njihov prosečan broj godina sa liste iz devedesetih bio je 33, a na listi iz 2017. popeo se na 39. Dok je 90-ih na listi bilo samo 12 posto žena tamnije kože, sad one čine 33,2 posto Peopleovih lepotica. Izgleda da ipak nije sve tako crno, odnosno jeste, ali na dobar način. 

(Ovo na fotki nisu sestre Kardašijan, iako smo sigurni da ste pomislili da jesu)

Piše: Jasmina Rodić