“Pre otprilike tri godine poremetio mi se san. Najverovatnije zbog velikih promena koje sam doživela na poslu, a koje su se odrazile na moje finansijsko i psihofizičko stanje. Drugim rečima, potpuni disbalans. Tumarala sam po kući poput zombija iz spota Majkl Džeksona za pesmu “Triler” i pritom sam isprobala sve – od brojenja ovaca do svih mogućih terapija zvukom, eteričnim uljima i svaku novu metodu, pilulu, biljni napital i elektroničku napravu. Tek sam nakon tri godine otkrila izlaz na kraju tog crnog tunela, nažalost, uz pomoć antidepresiva. Kad bih rekla da sam u proseku spavala tri sata tokom noći, preterala bih. Od nesanice sam postala dezorijentirana, paranoična, depresivna i anksiozna zbog svega, pogotovo zbog toga kako sam tada izgledala. I u tome nisam bila sama.

Šta kaže nauka?

Specijalisti za probleme spavanja kažu da je strah od toga da ćemo izgledati loše od nesanice najveći strah osoba koje ne mogu spavati. Jer stres koji organizam proživljava zbog hroničnog nedostatka sna, pokazalo se, povećava rizik od raznih infekcija, pa čak i od raka kože. I dok smo ja i moja taština strahovale od toga kako ću izgledati spolja, imala sam puno više razloga za opravdani strah zbog onoga što se događalo iznutra. Ipak, neprestano izgledati umorno kao pas (zato što i jesam bila umorna kao pas!) za mene je bilo poput večnog podsjetnika na to koliko sam jadna, a to mi nimalo nije pomagalo u borbi protiv nesanice.

Dermatolog

Broj dermatoloških studija koje dokazuju vezu između nesanice i lošeg tena raste i sve su slične: manjak sna rezultira povećanjem količine hormona kortizola u telu, što remeti vrlo delikatne imunološke procese u telu koji bi  trebalo da se odvjaju dok spavamo. Posledice se odražavaju na našoj koži: imunitet radikalno pada ten postaje primamljiviji za upale, iritacije i spoljašnje uticaje poput zagađenja i UV zraka. Povrh toga, smanjuje se proizvodnja kolagena, a ako dodate tome činjenicu da se industrija noćnih krema pobrinula da zapamtimo kako se koža obnavlja noću, imate noćnu moru!

Kad je reč o borama, imam sreće jer sam na tatu koji ima dobar ten i uvek je izgledao mlađi nego što jeste. Da sam nastavila da spavam kao beba, kao što je bio slučaj do pre 3 godine, ko zna – možda bih sada izgledala deset godina mlađe. Godine nesanice su, ipak, ostavile traga uprkos dobroj podlozi koju su mi tatini geni dali. Zbog toga sam jako brzo na licu videla svoje stvarne godine (zanimljivo, nokti i kosa mi nisu nimalo stradali). Istraživanja pokazuju da nedostatak sna šteti zaštitnoj barijeri kože, s dehidracijom i sivim tenom kao prvim vidljivim znakovima, čitam studiju jedne dermatologinje. I dermo-studije imaju pravo: to su bili i moji simptomi. Oči su mi većinu vremena bile crvene, suve i otečene sve do kasnog poslepodneva, što je bio rezultat lišenosti noćnih procesa koji se inače odvijaju u koži: drenaže fluida i toksina.

Nastavak na sledećoj strani...