SPOMENKA MARIĆ

Ponedeljak

Ustala sam puna elana i sa svoje 2.000 počela sedmicu vrlo optimistično. Doručak i kafa kod kuće, ručak za posao spremljen, već mi je prošla misao kroz glavu da ću ovaj izazov lako rešiti... I bilo je tako da se nisam setila da vodu sa česme NE PIJEM i da sam sestri obećala knedle posle posla, a ta naša tradicija ne sme da se preskoči!

P. S. Sva sreća pa je sestra ipak odustala od knedli i pristala na običnu šetnju bez kafića, slatkiša... pa sam uspela da prvi dan potrošim minimalno i sa 1.900 spremno zakoračila u novi dan. Hooray!

Utorak

Kada sam čula koleginicu kako predlaže kinesku hranu za ručak, pomislila sam na 500 dinara manje u budžetu, ali i na slasne zalogaje, i naravno da je ovo drugo preovladalo. Da li mi je to bio jedini trošak? Naravno da ne! Dodajem još neke sitne troškove i sa 1.200 ulazim u novi dan.

Sreda 

Dolazim na posao i koleginica predlaže izlazak u subotu. Dodajem sebi novi izazov - kako preživeti s 1.200 dinara u džepu i pritom provesti ludu subotu? Dozvoljeni novac do kraja nedelje mi je samo za vodu i eventualno sladoled, jer lepo vreme nam je došlo i ne mogu sebe svega da lišim. Doručak, ručak, večera - kod kuće, bez zadržavanja po gradu!

Četvrtak

Ustala sam na levu nogu kad sam shvatila da su mi od ponedeljka do četvrtka dani protekli identično. Posao - kuća i to ukrug, a hrana se isključivo svela na ono što imam u frižideru. Jedna dobra strana je ta što sam uspela da pročitam knjigu koju sam odavno želela, a nisam imala vremena za nju. Kao i ostalih dana, dozvolila sam sebi luksuz u znaku vode i sa čitavih 1.000 dinara zakoračila u petak.

Petak

Dan kada mi je na poslu najstresnije, a u novčaniku nemam dovoljno da se smirim čokoladom ili omiljenom pastom. Nervozna se tešim da 1.000 dinara moram da sačuvam za sutrašnji izlazak na kome ću moći da popijem jedno piće, ali nadam se da će mi bar atmosfera u klubu popraviti raspoloženje. Petak proveden kao i ostali dani u nedelji, s tim što sam vodu ponela od kuće, tako da je ovaj dan protekao bez ijednog troška. Bravo za mene!

Subota

Da li baš na dan izlaska i sa ograničenim budžetom mora da mi zafale čarape koje koštaju 600 dinara?! Posle malo dužeg razmišljanja ipak sam rešila da ih kupim i ubedim sebe kako je i mineralna voda sasvim dobro piće, a kako ću da provedem poslednji dugi dan sedmice, to ću tek razmišljati kad do toga dođe. Ipak treba da živimo u sadašnjem trenutku, zar ne?

Nedelja

Iliti dan koji ću da provedem bez ijednog jedinog dinara. Poslednjih 400 dinara iz novčanika potrošila sam na dva pića i dobru atmosferu, kući sam se vratila prvim jutarnjim autobusom, a danas jedem ostatke napunjenog frižidera od pre tačno nedelju dana i razmišljam da je ovo ipak bila teška sedmica u mom životu. Koliko god da sam želela da danas gladujem i dokažem sebi da mogu da ne potrošim više od zacrtanog budžeta, otišla sam do prve prodavnice, kupila najveći sladoled i par sitnica za kojima sam žudela cele sedmice, sita i nasmejana brojala sam koliko sam potrošila preko. I zamislite, samo 500 dinara više!

Zaključak

Preživeti s 2.000 dinara nedelju dana? Da, moguće je ako sebe lišite malih slatkih sitnica, dobro se organizujete, disciplinujete, uskratite sebi nakratko društveni život i rešite da se hranite malo manje kvalitetno nego što ste navikli. Posle završenog izazova, počela sam manje da trošim na nepotrebne stvari i, ko zna, možda sledeći put uspem da prođem nedelju s ograničenim budžetom, a ne ograničim sebe da ne radim ništa.

Ostvareni budžet: 2.490 din.

Nastavak na sledećoj strani...