Život je kratak, i nažalost, nikad ne znamo tačno kad će završiti. Zbog toga bi trebalo da se trudimo, što više možemo, da naši dani budu ispunjeni lepim stvarima i nadasve ljubavlju, kao i da podsećamo ljude da nam znače. Iz američkog Cosmopolitana prenosimo iskrenu priču žene koja je izgubila svog voljenog nakon samo tri godine braka, i njene smernice šta sve treba da govorite partneru svakog dana.

1. “Evo šta stvarno želim...”

Mnogo ljudi ograničeno je čudnom idejom da je loše reći ljudima šta želite, posebno ako je u pitanju muškarac. Ne. Ako želite da vas čupa za kosu u krevetu, ili da se deklarišete kao da ste u vezi s momkom s kojim se neobavezno viđate par nedelja, ili da prosto vaš desetogodišnji partner redovno iznosi smeće, recite to. Otvorite usta i recite to. Nije napadno, nije zahtevno, i iz mog iskustva, muškarci cene kad im date mapu do svoje sreće. A iz mog sopstvenog i iskustva svakog drugog kog znate, ništa ne uništava vezu kao neispunjena očekivanja koja nikad nisu izgovorena. 

Pročitajte i... 15 znakova da ste sa osobom za ceo život

2. “Biram tebe.”

Veza je izbor koji pravite svakog dana. Zar nije divno to što nastavljate da birate jedno drugo iznova i iznova, iako viđate jedno drugom mrljice od paste za zube u lavabou i ako je on definitivno pufnuo na vašu nogu u snu? Dajte do znanja jedno drugom da ste srećni što imate jedno drugo i da je to što ste zajedno vaš izbor, to je na neki način baš romantično.

3. "Volim (ovde ubaciti vrlo specifičan kvalitet koji imaju)”

Verovatno znate ključne tačke zbog kojih vas partner voli: pametni ste, zabavni, zgodni. Ali najbolji delovi ljubavi rastu na malim tihim mestima, kao što je čudan izraz lica dok vam otvara teglu krastavaca, ili to što uvek zna u kom pravcu da ide, čak i kad je prvi put u nekom gradu. Ti mali načini na koje volite nekoga su veoma vredni primećivanja, i više nego vredni da ih kažete naglas.

Foto: Shutterstock

4. “Cenim te.”

U nekom momentu svaka će veza upasti u rutinu. On pravi kokice dok vi skidate seriju. Vi brišete površinu oko sudopere, on kuva kafu. Sve te prizemne stvari zapravo su veoma posebne. One su osnova vaše veze, male stvari koje bi vam nedostajale u vezi s tom osobom ako bi je pregazio autobus ili ako bi umrla od raka. Šta god da cenite u vezi sa svojim partnerom, iskažite to. Govorite to kad god vam zapravo padne na pamet. Ne košta ni dinara, a ogromna je investicija.

5. “To me je povredilo. Molim te, nemoj to ponovo da uradiš.”

Dobro, nadam se da ne morate da govorite ovo baš svakog dana, ali kad vas osoba koju volite povredi, morate da joj to kažete. Ne šest meseci kasnije kad pijete treću čašu vina i na Fejsbuku gledate slike sa svadbe svog bivšeg momka. (Ne pretvarajte se da to ne radite, svi to radimo, u redu je.) život je kratak, i jednog dana pretvorićemo se u zemlju, pa nemojte da budete ozlojeđeni zbog stvari iz prošlosti. Recite kad vam nešto smeta, odmah. Izvadite to na videlo da ga sunce uništi, kao da su mali vampiri veze - a i jesu. 

Pročitajte i... Da li je ovo najbolji muž na svetu? Status na Fejsubuku koji je oduševio ceo svet!

6. “Sviđaš mi se.”

Ljubav je super, ali važnije je da vam se taj koga volite sviđa. “Volim te” u jednom momentu postaje refleks koji izbacujete pre nego što spustite slušalicu ili izađete iz kuće. Podsećati nekog da vam se zapravo sviđa je kao da ga podsećate da ga cenite: potpuno drugi nivo poštovanja, a opet potpuno vredan da ga se podsetite.

Priredila: T.S.