Kada kažem da se bavim vaterpolom, niko mi ne veruje! Kada dođu na utakmicu, svi se oduševe!, počinje priču Jovana Milovanović koja vaterpolo trenira deset godina. Obožava vodu. Sa četiri godine naučila je da pliva u jezeru. Već tada je znala da će joj to biti životni poziv. Zajedno sa starijom sestrom počela je da trenira plivanje, a onda se na sestrin nagovor prebacila na vaterpolo. Sestra je ubrzo odustala. Jovana je prvo trenirala u klubu Taš 2000, a potom se prošle godine iz njega oformio klub Crvena zvezda. Tada je zaigrala i za reprezentaciju.

Žene su  grublje od muškaraca

Iskreno, prva asocijacija na vaterpolo su nam grube igre pod vodom. Kako onda jedna žena uspe da se snađe u svemu tome?

-Ah da, svi misle da se ispod vode svašta dešava. Istina je da je ženski vaterpolo grublji od muškog zato što devojke imaju više materijala za povlačenje u vodi jer igraju u jednodelnom kupaćem kostimu, a muškarci (samo) u gaćama. Ipak, prave tuče nema. Može da se desi to povlačenje, možda i da vas neko uštine, ali ništa više od toga. Samo sam jednom doživela da su protivnice bile grublje. Igrali smo u Senti sa Mađaricama koje su poznate po tome da su agresivnije. Sudije ne vide uvek šta se dešava ispod vode, a na ovoj utakmici sudija nije hteo da dosudi faul ni kada je video. Mi smo takvu igru kulirale. Međutim, jedna protivnica je prevršila svaku meru. Bila je toliko gruba da su sve igračice počele da se međusobno svađaju zbog toga. Sve naše i njihove igračice koje su bile na klupi uletele su u vodu. Nastao je pravi haos. Na kraju je u vodu ušao i njihov trener s namerom da smiri svoju ekipu i da nas razdvoji. Utakmica je prekinuta. To je izolovan slučaj. Inače je ovaj sport dinamičan, borben, ali je ta borba usmerena ka lopti i golu, a nije fokusirana na duel sa igračem. Nikada se nisam ozbiljnije povredila. Eventualno sam imala neku ogrebotinu, ali je to normalno u svakom sportu.

Zgodna i zategnuta

Građom sitna i krhka, a mišićava i jaka, ona je pravi dokaz da vaterpolistkinje telom nisu razbijačice. 

-Moje telo se nije drastično promenilo. Lepo sam se razvila. Mišići su mi pravilni. Jedino što bih volela je ravniji stomak. Mnoge devojke ne žele da se bave ovim da im se ne bi previše razvila leđa. Ali to je predrasuda. U

vaterpolu nije presudna jačina, već strategija.

U sezoni ove devojke treniraju i po šest sati dnevno. Imaju dva treninga po dva sata u vodi i dva treninga po sat vremena u teretani. Sezona se uvek započinje dugotrajnim plivanjem i one dnevno u bazenu pređu i pet kilometara. Suvi treninzi podrazumevaju vežbanje trbušnjaka, trening sa gumenim trakama kako bi se poboljšala elastičnost i jačina, kao i vežbe tehnike sa loptom. Iscrpno, ali daje rezultate.

-To plivanje mi, iskreno, teško pada. Valjda mi je dosadilo za sve ove godine. I, iako se tada žalim, zahvalna sam treneru zato što ne bih bila tako brza, izdržljiva i uspešna, kaže Jovana.

Najbolje drugarice 

Osim fizičke spremnosti, vaterpolo u životu donosi mnogo lepih stvari. Prva među njima su prijateljstva. Sve igračice se druže i jedna drugoj su najbolje drugarice i saborci. Šta god da se desi, Jovana svoje saigračice može da pozove i u pola noći. A to je katkad vrednije i od zlata. 

Dobri rezultati često ih vode van granica zemlje. To je tek posebno iskustvo za mlade devojke.

-Svako naše putovanje je kao ekskurzija. U autobusu počinje prava žurka. Videla sam mnoge zemlje koje nikada ne bih posetila da se ne bavim ovim sportom. Zaljubljena sam u Barselonu. To je najlepši grad na svetu! Španija je prvak u ženskom vaterpolu i volela bih da igram za njih jednog dana, odlučna je naša mlada nada.

Muškarci

-Istina je da na svakom putovanju upoznamo neke momke. Ali, tu je trener pa ne smemo mnogo da budemo providne (smeh). Šalim se, pusti nas trener da se prošunjamo kada je kraj turnira, smeje se naglas Jovana koja je muškarcima često interesantna zbog svog poziva.

-U principu su prijatno iznenađeni i zainteresovani, ali i puni predrasuda. Volim inače kada je muškarac sportista, posebno ako je u mom sportu. Razlog je taj što on češće može da razume moje obaveze. Bila sam u vezi sa vaterpolistom. Doduše, bila sam dosta mlađa. Jedino mi je bilo neprijatno kada smo igrali protiv njegovog tima. Nisam mogla da ga čuvam u vodi...

Opa, nismo znali da muškarci i žene igraju jedni protiv drugih?

-Često igramo protiv muškaraca na treningu. Ne igramo utakmice, naravno. Dešava se da budu bezobrazni ispod vode, ali ih mi brzo postavimo na svoje mesto. I pobeđujemo ih! Vaterpolistkinje inače vole vaterpoliste, a primetila sam da su, recimo, odbojkaši slabi na vaterpolistkinje (smeh)!

Srbija i svet

Uprkos tome što su srpski vaterpolisti na vrhu sveta, naše vaterpolistkinje su u svetu zlatna sredina. 

-Nismo toliko uspešne u svetu jer nas devojaka ima malo. Možda ne ulažu u nas previše jer nismo pokazale veliki rezultat, ali bez ulaganja i ne može da se dođe do rezultata. Mislim da žene mogu da pobede u ovom muškom sportu i da naše zlatno vreme tek dolazi, uverena je Jovana.

Crvena zvezda je pre nekoliko nedelja osvojila kup, a u toku je Srpsko prvenstvo u ženskom vaterpolu, i mi joj želimo svu sreću!

Tekst: Marija Radojković