Koncert koji predstavlja put slovenske muzičke istorije, vodiće jedan od najčuvenijih durskih dirigenata svih vremena Sergei Skripka. Solista koncerta će biti virtuoz na violini Benjamin Izmajlov, a na sceni će se naći čak 160 izvođača, jer će Manca Izmajlova nastupiti uz pratnju sedamdesetočlanog hora AKUD Lola.

Publika će uživati u slovenskim klasičnim biserima, muzici iz najpoznatijih slovenskih filmova, popularnim pesmama slovenskih nacija izvođenim u specijalnim aranžmanima stila crossover ili simfonijska estrada. Ova ideja o širenju slovenskog muzičkog nasleđa nastala je posle otvaranja koncerta  IV. Slovenskog festivala u Moskvi na kojem su nastupili Manca Izmajlova i Benjamin Izmajlov kao glavni solisti u pratnji sa Moskovskim simfonijskim orkestrom Pavla Kogana i zato su bili nagrađeni posebnom medaljom za međukulturne odnose.

Ruski državni simfonijski orkestar Mosfilma je legendarni orkestar, osnovan pre 85 godina, komponuje i snima muziku za sve najveće ruske i druge svetske filmove. On je deo istorije ruskog filma - Moskva suzama ne verujeAleksander Nevski i film Nikite Mihalkova Varljivo sunce. Koncerti Ruskog državnog orkestra u Moskovskoj filharmoniji su rasprodati, a publika je uvek oduševljava energičnim nastupom i interpretacijom koju legendarni dirigent Sergej Skripka izaziva iz ansambla.

Ženski Bočeli, kako popularno zovu mladu slovenačku divu Mancu Ismajlovu, studirala je mјuzikl u Londonu i operu u Moskvi, gde je otkrila veliko bogatstvo satkano u slovenskoj muzici, koja joj predstavlja nepresušnu inspiraciju. Njena sposebnost je i to što može da peva na dvadesetak jezika, a još jedan kuriozitet je da s lakoćom menja žanrove pevanja – od čisto klasičnog do estradnog. Publici širom sveta poznata je i po prepevima legendarnih filmskih numera.