Na repertoaru će se takođe naći i horor heksalogija “6 filmova za nesanicu” koju potpisuju renomirani španski reditelji horora. Klasici žanra fantastike će biti predstavljeni sa tri kultna naslova: “Ljudi mačke”, “Poltergeist” i “Ostrvo doktora Moroa”. Ukupno će biti prikazano 25 naslova, među kojima će dominirati oni iz žanra horora, u 50 projekcija. Cena karte – 300 dinara.

Festival će otvoriti film “Mučenice” (Martyrs). Šokantan i brutalan film o devojci koja se dvocevkom sveti kidnaperima koji su se sadistički iživljavali nad njom pre 15 godina. Prepun scena ekstremnog nasilja - ovaj film nije za one sa slabijim stomakom… Uvodnu reč, na otvaranju festivala, će imati najprevođeniji srpski pisac – dr. Zoran Živković. Zatvaranje festivala rezervisano je za premijeru španskog filma “REC 2” – nagradama ovenčanog nastavka svog kultnog prethodnika – “REC”. U zgradi u Barseloni dešava se horor: stanovnici zaraženi virusom tumaraju naokolo napadajući svakoga ko im se nađe na putu. Zgrada je pod karantinom. U njoj se takođe nalazi novinarka lokalne televizije, koja kamerom snima stravične događaje.

Od ostalih filmova izdvajaju se i donja četiri naslova koja su ukupno osvojila 28 nagrada…

1. PRIČE O ROBOTIMA - Robot Stories (2003), SAD, SF DRAMA = 85 min = 8 nagrada
Ovaj SF sastavljen je od četiri priče. Prva je o bračnom paru koji mora da upozna svet beba robota. Druga je o majci koja pokušava da se poveže sa svojim mrtvim sinom kompletirajući njegovu kolekciju robota. Treća govori da je i robotima potrebna ljubav, dok u četvrtoj vajar mora izabrati prirodnu smrt ili digitalnu besmrtnost.

2. TRI EKSTREMA - Three... Extremes (2004), Hong Kong, Japan, Južna Koreja HOROR = 118 min = 4 nagrade
Omnibus film trojice najznačajnijih azijskih reditelja horor filmova. U prvoj priči muž se budi i otkriva iskasapljeni leš u svojim kolima dok se njegova supruga budi sa amnezijom. Druga priča je o selu koje terorišu šarene lutke dok je treća priča o ocu koga je zarobio čovek koji čuva svoju mrtvu suprugu…

3. POSLEDNJI HOROR FILM - The Last Horror Movie (2003), HOROR, Velika Britanija = 80 min = 9 nagrada
Serijski ubica koristi video klub kako bi namamio svoje žrtve. Ono što počinje kao horor – transformiše se u uznemirujuće putovanje kroz uvrnutu svest Maksa – nežnog i vaspitanog fotografa koji slika svadbe. Maks ima istančan ukus – ali za ljudsko meso…

4. LETNJI OŽILJCI - Summer Scars (2007) film, HOROR, Velika Britanija = 73 min = 7 nagrada
Grupa tinejdžera je suočena sa zastrašujućim iskustvom koje će im promeniti živote iz korena. Želeći da provedu zabavan vikend u šumi vozeći ukradeni moped – susrešće poremećenog lutalicu. Lutalica će prvo zadobiti njihovo poverenje a onda početi da uništava – prvo psihički…

Uz filmski program, FFF će obilovati i mnoštvom pratećih sadržaja. Pretvaranje posetilaca u zombije, monstrume i mitska bića vršiće Miroslav Lakobrija – renomirani filmski majstor specijalnih efekata i SFF makeup-a sa svojim profesionalnim timom. Predavanje: „Potpuno mega uništenje“ – prezentaciju o scenama destrukcije na globalnom nivou u naučnoj fantastici pripremio je “Photon Tide”. Predavači: Relja Trajković, Ivica Milarić i Aleksandar Cocek. U video igri “Razing Storm” posetioci će se takmičiti za besplatne ulaznice. Stripovi će takođe naći svoje mesto u okviru festivala. Izložba digitalnih printova „fantastičnih“ i „naučnofantastičnih“ ilustracija, stripova, naslovnih strana stripova fantastike i horora… Originalne radove će da predstave i članovi Strip radionice SKC-a koju vodi Vlada Vesović.

Festival će biti zatvoren velikim maskenbalom, na Noć veštica – 31. oktobra. Maskenbal će početi u 20:00 u Kolosej bowlig centru – SC Ušće.

Pogledajte trejler za ostvarenje koje otvara Festival filmske fantastike, film Mučenice:

Slike u galeriji