1.  Sećanje na bol: Film koji razume fizičku i emotivnu prirodu tuge

Francuski kandidat za Oskara - film reditelja Emanuela Finkijea „ Sećanje na bol - Margerit Dira“ premijerno će biti prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 4. aprila u 20:30 časova.

U okupiranom Parizu 1944. godine mlada i talentovana spisateljica Margaret Dira je član Pokreta otpora zajedno sa svojim mužem Robertom Antelmom.

Nakon što njenog supruga deportuje Gestapo ona se upušta u riskantnu romansu sa saradnikom Višijevske Francuske ne bi li pomogla svom mužu.

Drage naše dame, Cosmo vas vodi na film "Sećanje na bol" u četvrtak, 4. aprila u Jugoslovenskoj kinoteci od 20:30 časova.

Kako do karata?

Sve što treba da uradite jeste da na Instagram profilu Cosma tagujete vama dragu osobu, a mi ćemo rendom izborom izvući 2 osobe koje će dobiti 2 karte. Dobitnike objavljujemo u četvrtak 4. aprila u 12 časova.

2. Mudra i inspirativna knjiga: 17 pravila ispravnog življenja

Knjiga ,,17 pravila ispravnog življenja" je topla priča o ljudskom trijumfu i ličnoj pobedi. Primenom saveta koji se lako pamte, svaki čitalac može postići uspeh, samo ako dovoljno želi. Mandinovih sedamnaest pravila predstavljaju pravu esenciju mudrosti koja je svima dostupna. Jednostavna pravila sadrže idealan recept za unutrašnje napredovanje i uživanje u životu. Pisana je za ljubitelje popularne psihologije koji čitaju kvalitetnu literaturu edukativnog karaktera.

Ovom knjigom, svetski poznat i priznat autor Og Mandino još jednom je dokazao zašto je bio jedan od najboljih.

3. Izdaja Rite Hejvort: Proslavljen roman kontroverznog argentinskog autora

Puigov prvi roman, predstavlja svojevrstan autobiografski osvrt na njegovo detinjstvo. Glavni junak je petnaestogodišnji Toto iz provincijskog gradića gde se ne dešava baš mnogo toga zanimljivog. Dečak svoju dosadu prekraćuje maštajući o životima zvezda iz holivudskih filmova, koje pasionirano gleda sa svojom majkom u bioskopu, i njihove sudbine često prepliće sa sudbinom lokalaca čije tajne veoma dobro poznaje. Tako se pred čitaocem formira jedinstveni hibridni svet fikcionalnih filmskih junaka, slavnih holivudskih ličnosti i stvarnih ljudi iz Totovog okruženja.

4. KULTUR SHOCK u Beogradu!

Zvuk panka je na proputovanju svetom -  Bend KULTUR SHOCK promovišu aktuelni album "D.R.E.A.M", a među prvim stanicama velike turneje našao se i  Beograd. Kultur Shock nastupiće u SubBeernom Centru 10. aprila sa početkom u 20h! Bend se odlučio za klupsku turneju jer žele da budu što bliže publici - da razmene energiju i ideju oko koje nas Kultur Shock sve već godinama okuplja!

Ulaznice su dostupne u kafeu Šikarica (Skadarska 22) i na svim Ticket Vision (ex Eventim), DD Tickets i Gigs Tix prodajnim mestima, i to: 800 dinara - promotivni kontigent (ograničen broj ulaznica), 1.000 dinara - redovna cena, 1.200 dinara - na veče koncerta, na ulasku u klub.

5. Crna komedija: "Koja je ovo država"

Šta se dogodi kad ljutiti penzioneri ukradu iz grobova leševe Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana?

Na ovo pitanje odgovara crna komedija "Koja je ovo država" koja prati nekoliko glavnih likova - suicidnog generala, jednog od ministara i grupicu penzionera – ljubitelja hrvatske fudbalske reprezentcije. Progonjen prošlošću i razočaran u ono što je Hrvatska postala, general Mikić sanja i mašta o svom samoubistvu, a ministar se bori sam sa sobom i onim što je politika od njega napravila, te se dobrovoljno zatvara u zatvorsku ćeliju, jer smatra da mu je tamo mesto. Revolt prema vlasti iskazuje i nekoliko prijatelja, penzionera, koji se odlučuju na opasan i nesvakidašnji korak - iskopavaju bivšeg predsednika Hrvatske, Tuđmana! Ipak, postaje im jasno, da svaka odluka koju žele sprovesti zavisi od političara, kojima je važno samo jedno – ostati na vlasti!

6. Izložba “All Pros, No Cons” 

Prva samostalna izložba snapshot fotografija Alekse Vitorovića “All Pros, No Cons” u saradnji sa kustoskinjom Andreom Tešanović, na dokumentaran način beleži momente iz svakodnevnog života, smeštajući kontekst vremena u fokus posmatrača. Kroz izgradnju lične percepcije, autor prikazuje svet undergorund kulture, ističući vrednosne stavove pripadnika različitih potkulturalnih ideologija. Marginalizovani koncept antisistemskog društva izmešta racio iz okvira fundamentalne recepcije posmatrača i na taj način uvodi u svet ideološki diferenciranih stavova, modela ponašanja i načina života. 

Dokumentovanjem potkulturalnih odlika (kao što su pank i kvir ideologija, tehno žurke, vožnja skejtborda i insistiranje na korišćenju opijata), autor podstiče autentičnost novog – redefinisanog njuejdžizma, koji regresivno deluje na kontekst izvan mainstram-a. Na taj način umetnik ’portretiše’ estetiku generacije koja je odrastala u spektru antiglobalističkih normativa. Izložba “All Pros, No Cons” predstavlja simulaciju sobe adolescenta, koji u vremenu lične katarze tokom odrastanja, dekonstruiše prostor i saživljava se sa kontekstnim decentriranog društvenog narativa.

Izložba traje do 14. aprila 2019. u Galeriji Doma omladine Beograda.