Da li se ikada pitali kako svakodnevno ispijanje kafe utiče na vaš organizam? Srećom, čini se da je kafa prilično zdrava...

1. Mogle bi vam se smanjiti šanse za dobijanje raka i drugih bolesti

Umerena konzumacija kafe (3-5 šalica) na dnevnoj bazi vam zapravo produžava život! Naime, smanjuje se rizik obolevanja od tipa 2 dijabetesa, Parkinsonove bolesti, demencije, ciroze te nekih rakova kao što su rak jetre i rak materice. Ipak, da bi antioksidansi iz kafe mogli delovati, bilo bi bolje da izbacite šećer i mleko.

2. Raspoloženje vam je bolje

Osim što sprečava bolesti, kofein iz kafe je direktno povezan s vašim mozgom i vašim raspoloženjem. Pozitivni učinci kafe na vaš um uključuju i bolju koncentraciju, budnost i pažnju. Što se boljeg raspoloženja tiče, istraživanja su pokazala da su samoubistva 45% ređa kod ljudi koji konzumiraju 2-3 šoljice kafe dnevno, nego kod onih koji je ne piju.

3. Moglo bi vam se poboljšati pamćenje

Relativno nova studija je ukazala na to da kofein, osim što deluje kao stimulans i poboljšava pažnju i koncentraciju, ima i pozitivne učinke na dugoročno pamćenje

4. Mogli biste postati bolji u sportu

Kafa ima pozitivne učinke na sportiste na umnom i telesnom nivou. Za početak, kofein "isključuje" receptore u mozgu zadužene za adenozin, koji uzrokuje osećaj umora. Osim toga, 1-4 šoljice kafe dnevno (zavisno od vaše težine) mogle bi poboljšati rezultate treninga izdržljivosti i aerobika.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani...