„Inspiring girls“ (Inspiracija za devojčice), organizuje događaj  “Devojčice imaju reč” od 17 do 19 časova u osnovnoj školi “Drinka Pavlović” ( Kosovska 19, Beograd).

Podaci pokazuju da devojčice u Srbiji završavaju srednje škole i fakultete više nego dečaci, ali se žene kasnije u životu ređe nalaze na pozicijama odlučivanja. Iako se nalaze na istim pozicijama i obavljaju iste poslove, žene su manje plaćene od muškaraca. Podela na tzv. "muške" i "ženske" profesije i zanimanja i dalje dominira.

Na događaju „Devojčice imaju reč“, sa devojčicama i dečacima razgovaraće uspešne žene iz Beograda, iz sveta  kulture, umetnosti, obrazovanja, preduzetništva i medija - Anja Suša, pozorišna rediteljka; Ivana Zarić, novinarka i voditeljka; Jelena Vasilev, ekspertkinja za digitalne komunikacije i društveno odgovorno poslovanje;  Jovana  Paljić,  saradnica  za  saradnju  sa  lokalnom  zajednicom .

Po uzoru na uspešnu kampanju „Inspiring girls“ iz Velike Britanije čiji je cilj osnaživanje devojčica, CRTA je pokrenula istoimenu kampanju i u Srbiji. Ovu kampanju, koja se danas realizuje i u Španiji, Čileu, Zambiji i Italiji, pokrenula je Miriam Gonzalez Durantez 2013. godine.

U okviru kampanje žene se vraćaju u škole gde volonterski posvećuju sat svog vremena godišnje razgovoru sa  devojčicama  od  10 do 14 godina. Na taj način devojčice dobijaju priliku da se informišu o brojnim zanimanjima i mogućnostima koje mogu da izaberu u karijeri i životu.

U kampanju u Srbiji aktivno će biti uključeni i dečaci. Želimo da budu upoznati sa čime se sve u svojoj karijeri i životu susreću žene – njihove drugarice, sestre, mame...kako bi spremno učestovali u izgradnji ravnopravnog društva.

Snažno verujemo u ovu kampanju jer je dobra, lepa i važna za sve devojčice i dečake i zato Vas sa izuzetnim zadovoljstvom pozivamo da najavite i ispratite ovaj događaj u vašim medijima.

Molimo vas da potvrdite dolazak Anđelki Janković ili Maji Ciganović na e-mail inspiring-girls@crta.rs. Nadamo se da ćete se odazvati našem pozivu.