Jedan od pet muškaraca redovno proverava mobilni telefon svoje partnerke, čita SMS poruke i gleda fotografije, utvrdila je studija holanske firme Avast sprovedena na 13.132 ljudi. Isto radi gotovo četvrtina žena, piše Daily Mail. 

Oba pola to najčešće rade iz čiste znatiželje, ali 12 posto njih špijuniranjem nastoji da partnera ulovi u laži. Međutim, da gde ima dima ima i vatre, proveravanjem telefona utvrdilo je čak 71 posto žena, nako što su pronašle dokaze da ih partner vara ili nešto skriva. Gotovo polovina muškaraca utvrdila je isto.

Manjak poverenja vidi se i u činjenici da polovina onih koji špijuniraju veruju da to isto radi njihov partner, potvrdilo je istraživanje. U skoro 40 posto slučajeva ljudima ne treba lozinka za pristup mobilnom telefonu, a u slučaju da i zatreba većina priznaje da lozinku zna, jer su je razmenili s partnerom.

- Iako ljudi misle da su oni koji špijuniraju paranoični, u velikom broju slučajeva njihove su se sumnje nažalost pokazale opravdanima - istakli su istraživači firme Avast.