Kada se radi o seksepilnu i romantici, crvena je prva boja na koju pomislite, zar ne? Crvene usne, crveni veš, crvena haljina… crveno vino – crveno sve! Istraživanja su pokazala da muškarci smatraju da su žene koje nose crveno seksepilnije i otvorenije prema seksu.

Izgleda da ova boja šalje potpuno otvorene seksualne poruke, a sada su naučnici dodali još jednu zanimljivu stavku ovoj temi. Prema studiji objavljenoj u časopisu Personality and Social Psychology Bulletin, žene imaju istu percepciju kao muškarci o drugim ženama, obučenim u crveno. Naime, ispostavlja se da mi žene, smatramo da su naše sestre (i suparnice) seksualnije, nasrtljivije prema muškarcima, a vrlo često se formira i negativno mišljenje u ovom kontekstu – smatra se da je ljubiteljkama crvene boje teško da ostanu verne i da su potencijalna pretnja po tuđe veze.

Takođe, kada je ispitanicima prikazana fotografija voditeljke vesti, u uskoj crvenoj haljini, ona je doživljena kao manje kompetentna. Izgleda da postoji nešto u našoj kulturi što crvenu boju izjednačava sa seksom, a to na stera da na podsvesnom nivou donosimo zaključke.

Tim istraživača je zaključio da, iako na utisak o osobi utiče mnogo faktora, ponekad samo boja odeće koju ona nosi, može da bude važan činilac.

Imajte u vidu ove podatke kada sledeći put budete birali odeću! Dejt sa dečkom – nosite crveno! Razgovor za posao – preskočite crveno, ako želite da ostavite utisak kompetentne osobe.