Ako vas grize savest zbog toga što volite da tračarite, psihološkinja Loren Bege će vam olakšati problem. Ona naime tvrdi da je ogovaranje potpuno uobičajeno ponašanje.

- Oko 60 odsto ljudi vodi razgovore o osobi koja nije prisutna  - tvrdi ona.

A evo i zašto to toliko često radimo: Ogovaranje gradi jake društvene veze između pojedinaca jer su zajednička negativna osećanja mnogo snažnija od zajedničkih pozitivnih emocija.

Osobe koje se ne poznaju, osetiće veću bliskost ako podele nešto negativno o trećoj osobi, nego ako kažu nešto lepo o istoj. To je jedan od načina da pokažemo drugima da delimo iste vrednosti i smisao za humor. Svemu tome se dodaje i uzbuđenje zbog „bezobraznog ponašanja“, jer smo ipak vaspitani da budemo pristojni i dobri.

Ok, sve ovo ne znači da treba da date voljno svojoj potrebi za tračarenjem! Komentar tu i tamo, može da bude prihvatljiv, ali ako većinu vaših konverzacija čini ogovaranje, onda je to već znak da treba da preispitate sebe i svoje namere. Potrebu za ogovaranjem iskoriste za prepoznavanje tamne strane svog karaktera, što će vam pružiti mogućnost da se na kraju promenite i budete bolja osoba.