Tim naučnika, čija je studija objavljena u američkom časopisu Journal of Environmental Health Study, radio je na najnovijem istraživanju. Rezultati su pokazali da pića u koja se stavlju kriške limuna mogu da sadrže bakterije, mikrobe, mikroorganizme ali i kandidu. S toga, treba izbegavati limun u kafićima i restoranima.

Naučnici su testirali koru i pulpu limuna u dvadesetjednom restoranu i u 70% analiziranih uzora pronašli su ogroman broj raznih bakterija.

Iako je ovo voće poznato po antibakterijiskim svojstvima, naučnici su dokazali da čitav niz mikroorganizma može da opstane na kori i unutrašnjosti limuna kada se iseče na kriške, u ko zna kakvim uslovima.

- Gosti restorana i kafića moraju da budu svesni da kriške limuna koje se dodaju u pojedina pića mogu da sadrže potencijalno patogene mikrobe - napomenuli su autori studije.

Filip Tierno, profesor mikrobiologije u jednom od medicinskih centara u Njujorku, došao je do rezultata koji su pokazali da su bakterije i virusi na kriškama ispitanih uzoraka limuna zaraženi ljudskim izmetom i bakterijama poreklom iz disajnih puteva i kože. Na uzorcima su pronašli i prisustvo gljivičnog oboljenja unutrašnjih organa - kandide.