Dolazi leto, a savršeni letnji dan može biti onaj na bazenu uz pijuckanje nekog gaziranog pića, kao i opuštanje uz čaj ili kafu. Međutim da li ovakvo opuštnaje prija i našim zubima? Preporučijemo vam da dok se tokom leta rashlađujete u bazenu držite zatvorena usta!

- Strastveni plivači često zanaju da drže otvorena usta dok plivaju. Ali voda iz bazena može da stvori mrlje na zubima - kaže zubar sa Beverli Hilsa Kevin Sends, čije usluge, između ostalih, koriste Majli Sajrus i Kim Kardašijan. - Ono što se događa jeste da pH vrednost hemikalija u bazenskoj vodi pretvara proteine vaših zuba u čvrsti tamni kamenac. Da bi vam zubi ponovo zablistali morate da idete na izbeljivanje.

Druga stvar koja može da uništi belinu vaših zuba, a da vi to i ne znate jeste piće. Opšte je poznato da tamna gazirana pića i crno vino mogu da oboje zube, ali da li ste znali da i providna gazirana pića i belo vino takođe prave štetu?

- I svetlija gazirana pića imaju veliku količinu hromogena koji može da stvori prilične mrlje na zubima - kaže Sends i dodaje. - Kiselost omekšava zubnu gleđ i tako stvara podlogu za dalje bojenje zuba.

Poznato je da kafa može da promeni boju zuba, zato se mnogi odlučuju radije za čaj, međutim ni on nije najbolje rešenje.

- Crni čaj, na primer, veoma je bogat supstancama koje mogu naškoditi belini vaših zuba čak i više nego kafa. Pokušajte da ova pića pijete kroz slamčicu da bi vaši zubi bili što manje u kontaktu sa tečnošću koja im može naškoditi - savetuje Sends.