Naučnici veruju da ljudi mahom piju gazirana pića i to u velikim količinama jer prosto ne znaju koliko šećera (čitaj-kalorija) sadrži jedna mala doza ovog napitka.

- Naše telo nije do te mere osetljivo da bi detektovalo kalorije u tečnom obliku - rekla je Simon Frenč, stručnjak za probleme gojaznosti sa Univerziteta u Minsoti. Ona dodaje da nas velike flaše gaziranih pića, zapravo „teraju“ da ih pijemo više nego što nam je potrebno. To se dešava jer smo navikli da unesemo i do litar ovakvih napitaka u toku samo jednog obroka, a preporučena doza iznosi svega 250 ml.

Bilo kako bilo, moramo da preuzmemo odgovornost za sebe. Naravno da kalorije treba unositi i u tečnom obliku ali one treba da budu poreklom iz zdravih namirnica. A ako razmišljate da standardna gazirana pića zamenite diet varjantom, moraćemo da vas razočaramo. Nažalost, ovi napitci dovode se u vezu sa depresivnim raspoloženjem.

Naš savet bi glasio: Ako vam je baš teško da se potpuno odreknete gaziranih sokova, budite umereni i pokušajte zaista da smanjite količinu u kojoj ih pijete. Zvuči vam dosadno? Ok, samo prethodno razmislite da li biste voleli salčiće oko stomaka? A depresivno raspoloženje?