Najnovija studij sa Nortvestern univerziteta govori da osećaj krivice koji se javlja kada jedemo zabranjenu hranu - zapravo poboljšava ukus same hrane!

Od učesnika istraživanja traženo je da obavljaju različite zadatke, na primer: da pročitaju određene rubrike popularnih magazina, a zatim da o tome napišu svoje mišljenje. Potom je trebalo da objasne kako bi se osećali kada bi pojeli jednu čokoladicu.

Dobijeni su sledeći rezultati. Oni koji su pisali o zdravlju, osećali bi krivicu, pošto bi pojeli čokoladu. Ali prag zadovoljstva  ovih učesnika bio je viši nego kod onih koji su čitali o nekim  drugim temama.

- Ovo se ne odnosi samo na čokoladu i druge slatkiše, već i na konzumiranje alkohola i cigareta – kažu istraživači.

Opšte je poznato, da je uvek slađe , upravo ono što je zabranjeno, pa nije loše da s vremena na vreme praviti ove slatke prekršaje. Pitate se, zašto?  Evo zbog čega: taj slatki osećaj posle jednog mini greha možda ne može da se meri sa orgazmom, ali je i više nego lep i prijatan, pa zašto ga onda ne iskoristiti!