Kao što znamo, Mesec utiče na mnoge stvari, počevši od plime i oseke. Ali, mesec takođe ima vrlo važnu ulogu u astrologiji. Njegov položaj utiče na naše emocije i raspoloženje. Pa kako će “supermesec” ovog vikenda uticati na nas?

Za neke, astrologija je praznoverje. Za mnoge druge, ona je nauka. Prema njima, zvezde i njihova pozicija imaju veliki uticaj na naše emocije, na naše raspoloženje, na naše dobro raspoloženje, i prema tome i na naše radnje.

Šta je to “Supermesec”?

Supermesec je zapravo pun mesec koji se dešava u onim trenucima kada je Mesec najbliži Zemlji. Udaljenost između Zemlje i Meseca varira svakog meseca između 356.410 i 406.740 kilometara. Što je kraća udaljenost, to Mesec možete bolje da vidite. Drugim rečima, Mesec će 31.01.2018. izgledati 14% veće, i 30% sjajnije, a najverovatnije će biti plavkasto-crvene boje!

Taj fenomen događa se u proseku 4 do 6 puta godišnje, ali nije uvek vidljiv, u zavisnosti od toga gde se nalazite na planeti.

Da bi stvar bila bolja, ovaj fenomen je utoliko interesantniji što će “supermesec” biti popraćen i totalnim pomračenjem Meseca.

Zapravo, supermesec je pojačana verzija punog meseca. Za one koji veruju u moć punog meseca, supermesec će takođe imati pojačano delovanje na naše raspoloženje.

Emocije se tako mogu povećati deseterostruko tokom perioda supermeseca. Sva su osećanja pojačana, pa su mogući napadi vikanja, suza, smeha ili tuge. A upravo bi supermesec mogao biti razlog tim pojačanim osećanjima.

Prema nekolicini astrologa, nije slučajnost da upravo u periodu supermeseca, na primer, beležimo rast nasilja. Tokom takvih noći bilo bi više svađi, uličnih napada, pa čak i težih zločina. To se objašnjava uticajem Meseca na elektromagnetska polja. U danima pre i posle supermeseca, moguće je da ćete donositi iracionalne odluke. Sve u svemu, supermesec uzrokuje uobičajene emocije, ali višestruko potencirane, koja god to osećanja bili.

Teško je dokazati, posebno statistički, da supermesec ima uticaj na kvalitet spavanja kod onih koji pate od poremećaja spavanja.