Korišćenje sredstava poput prezervativa oba partnera tokom odnosa štiti od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. Efekat je zagarantovan samo ako upotrebljavate odgovarajuće kondome na pravilan način. Otkrijte gde većina parova greši kod zaštite.

1. Držanje kondoma u novčaniku i u zadnjem džepu farmerki

Prezervativi su izuzetno rastegljivi, ali ne i svemogući. Većina muškaraca drži jedan komad "za svaki slučaj" u novčaniku koji potom stavljaju u zadnji džep farmerki.

Trenje i povećavanje temperature pakovanja usled stiskanja ili sedenja na kondomu smanjuje njegovu delotvornost u zaštiti. Primetite li da partner poseže za novčanikom, ponudite ga svojim kondomom u originalnom pakovanju. 

2. Nedovoljno praznog prostora na vrhu kondoma

Ako ne ostavite dovoljnu količinu slobodnog prostora, oko 1,3 centimetara na vrhu kondoma, rizikujete mogućnost pucanja, što poništava originalnu funkciju ovog kontracepcijskog sredstva. 

3. Kondom pogrešne veličine 

Većina muškaraca ima penis prosečne veličine kojima odgovaraju uobičajeni kondomi. No postoje i oni muškarci čiji je penis mnogo manji ili veći od proseka i koji bi trebalo da koriste prezervative namenjene njihovoj veličini kako tokom seksa ne bi došlo do pucanja ili ispadanja.

4. Prekasno navlačenje kondoma 

Neki parovi uključuju kondom u seksualni odnos neposredno pre vrhunca muškarca, što je sasvim pogrešan način korišćenja ovog kontracepcijskog sredstva. Ne samo da se na taj način ne štitite od trudnoće, nego se ne štitite niti od eventualnih polno prenosivih bolesti. 

5.  Rok trajanja kondoma

I kondomi imaju rok trajanja? Prezervativ nije preporučljivo upotrebljavati nakon njegovog isteka pa redovno proveravajte datum na kutijici. 

Imajte na umu da nemaju svi kondomi isti rok trajanja, već da on zavisi od proizviđača i vrstie samog proizvoda. Prezervativi s ugrađenim lubrikantima ili oni s efektom hlađenja imaju mnogo manji rok trajanja od klasičnih prezervativa.

Izvor: Cosmopolitan.hr/Cosmopolitan.rs