Mnoge ankete pokazale su da većinu muškaraca privlače žene prirodne lepote, sa naglašenijim oblinama i sa malo šminke na licu, a neke studije otkrivaju i osobine koje pripadnice lepšeg pola cene na potencijalnim partnerima! Evo šta kaže nauka, a vi vidite da li se slažete!

Položaj glave

Istraživanje Univerzita u Njukaslu pokazalo je da su žene pozitivno ocenile fotografije na kojima su muškarci držali glavu podignutu na gore u poređenju sa onima čija je glava bila položena prema dole. Razlog? Istraživači smatraju da je ratlog tome što muškarci obično gledaju odozdo prema dole žene koje su niže, pa je logično da je pripadnicama lepšeg pola taj položaj mnogo privlačniji.

Lice

Takozvana teorija zlatnog reza o najsavršenijoj kompoziciji, a koja je svoj procvat doživela u renesansi, prema nekim naučnicima, još uvek ima veliki uticaj na privlačenje osoba suprotnog pola. Prema njoj, idealna osoba ima lice dužine 1,5 puta veće nego što mu je širina. Prostor između čela i očiju, od očiju do dna nosa i od dna nosa do brade su jednaki, uho je otprilike iste dužine kao i nos, a širina svakog oka je jednaka razmaku između njih. Mislite da ovaj proračun ne drži vodu? Prema stručnjacima koji su upotrebili spomenutu teoriju, lice Bred Pita od maksimalne ocene 10 dobilo je 9,3!

Studija koju je sproveo londonski Univeritet Brunel, u kojoj je ispitano 962 ljudi iz 12 zemalja, bavilo se privlačnošću muških i ženskih lica. Otkrili su da se u urbanim sredinama više cene muževnija lica kod muškaraca i ženstvenija lica kod žena, dok se u manjim sredinama privlačnijima smatraju androgena lica. 

Neočekivane stvari koje muškarci vole na vama

Crvena boja

Verovali ili ne, nešto tako jednostavno kao što je izbor boje košulje može da povećata šanse u borbi za suprotan pol! Baš kao što neke životinje u doba parenja menjaju perje ili krzno kako bi privukle partnere, Journal of Experimental Psychology objavio je rezultate niza manjih eksperimenata koji su pokazali da žene smatraju privlačnijima muškarce kad su u nečem crvenom ili ako su bili prikazani na fotografijama sa crvenom pozadinom. Taj učinak, objašnjavaju stručnjaci, može biti i delomično društveno uslovljen, jer je crvena boja povezana sa snagom i muževnošću, ali i delomično evolucijski, jer crvena boja je u životinjskom svetu “signal” za seks. 

Miris

Uh, naravno da nikome nije privlačan miris koji jasno odaje da ste preskočili tuširanje nekoliko dana, ali čini se da prirodni mirisi više nego parfemi mogu da zaintrigiraju žene. “Jedan tim je ustvrdio da žene preferiraju miris dominantnih muškaraca, a miris dominacije posebno ih privlači za vreme plodnih dana. Otkrili su i to da muškarcima najneprivlačnije mirišu žene za vreme menstruacije, a najprivlačnije za vreme ovulacije. Oscilacije u mirisu su vrlo suptilne, ali ih naša podsvest prepoznaje”, kaže Jan Havlíček sa Univerziteta u Pragu. 

Veličina prsta

Da, zvuči bizarno, ali domali prst prema nekim tezama takođe može da otkrije da li je neki muškarac privlačan ili ne. Naime odnos veličine između drugog i četvrtog prsta (na desnoj ruci posebno) pokazatelj je toga koliko je muškarac bio izložen testosteronu u materici. Veća razlika u dužini - veća je i izloženost testosteronu, a time je i muževniji! U istraživanju Univerziteta u Ženevi učestvovalo je oko 80 žena koje su procenjivale privlačnost muškaraca prema različitim faktorima. Muškarci koji su imali veću razliku u dužini prsta bili su privlačniji ženama u seksualnom smislu, međutim one ih ipak nisu smatrale posebno muževnima. Ispitanice nisu bile više naklonjene muškarcima sa dužim prstima čak i kad su analizirale njihov miris ili glas. 

Brada ili glatko lice

Večita dilema je još uvek nerazrešena. Čini se da žene nisu toliko sitničave kad su u pitanju dlake na licu. U sprovedenim istraživanjima rezultati su bili vrlo izjednačeni.  

Veličina (ni)je bitna

U jednom istraživanju sprovedenom u Australiji učestvovalo je 105 žena koje su ocenjivale muškarce prema visini i dužini ramen, ali i penisu. Veličina penisa nije im bila toliko bitna (sve dok se radilo o normalnim veličinama), a na privlačnost su više uticale visina i dužina ramena. Nažalost, niži muškarci koji nisu fit, bez obzira na područje ispod pojasa, odnosno obdarenost, u ovom istraživanju nisu dobro prošli! 

Konačno je otkriveno kakve žene vole muškarci

Osmeh

Zvuči neverovatno, ali čini se da nasmešeno lice ipak nije najprivlačnije ako je reč o seksu! Naime studija koju je sproveo Univerzitet iz Britanske Kolumbije, pokazalo je da muškarci sa nasmejanim licima nisu dobro prošli kod suprotnog pola po pitanju seksualne privlačnosti. Zanimljivo, najatraktivniji su bili oni koji su izgledali ozbiljno, pomalo arogantno, pa čak i oni koji su izgledali tužno ili zabrinuto.