Seksualne maštarije su sastavni deo zdravih odnosa i mnogi parovi su dovoljno povezani i iskreni da ih dele. Ali mnoge brine da li su njihove maštarije neobične i koliko su u okvirima normalnog. Ko uopšte određuje šta je normalno?

Nakon kanadske studije objavljene u Žurnalu seksualne medicine, naučnici su zaključili da je većini muškaraca najuzbudljiviji seks s dve žene dok su dame više za teme iz popularne knjige '50 nijansi sive'. Budući da se do sada naučnici nisu previše bavili istraživanjem onoga što spada u devijantne ili patološke seksualne sklonosti, nije bilo lako odrediti gde je tačno granica kada čovek već treba da se zebrine.

Voditelj studije Kristijan Džojal, za Dejli Mejl rekao je kako su nezdrave, patološke seksualne maštarije sigurno one u kojima nas uzbuđuje seks s drugom osobom bez njenog pristanka ili bol. Srećom, zaključak istraživanja je da su takvi zabrinjavajući slučajevi vrlo retki, a većina ljudi ima slične, može se reći tipične maštarije.

Do sada su se studije ovog tipa najčešće provodile među studentima pa je ovo prvi put da je učestovalo 1500 muškaraca i žena u nešto starijoj dobi. Oni su morali detaljno da opišu svoje maštarije, a onih atipičnih bilo je vrlo malo.

Takođe se pokazalo da muškarci češće maštaju od žena i da su detaljnije opisali šta ih uzbuđuje i šta žele. Sa druge strane, između 30 i 60 odsto ispitanica zamišlja se u podređenoj ulozi, najčešće vezivanju. Za razliku od muškaraca, većina žena želi da maštarije ostanu samo maštarije. Muškarci bi ipak rado da im se ostvari želja o seksu sa dve žene istovremeno, a naučnicima je bilo zanimljivo to da često maštaju o tome kako gledaju partnerku dok vodi ljubav sa nekim drugim ili sa osobom istog pola.

Studija je pokazala i da žene, za razliku od muškaraca, češće maštaju o svom partneru.