Ukoliko ste već dugi niz godina u skladnoj vezi, svesni ste koliko je teško stalno održavati „vrelinu“ u odnosu. Nekad vam to ide od ruke, a nekad uopšte vam nije do igrica, uzbuđenja, a o vrhuncu i da ne govorimo.  I to je normalno.

Ne može baš svaki dan da vam bude kao da se penjete na Mont Everest, zar ne? Ipak su to „visinske“ vežbe koje zahtevaju da vam je libido na visokom nivou, a da se ne lažemo, to je moguće, ali svakako ne uvek. Pa i libido ima pravo na malu pauzu, zar ne?

Međutim, ukoliko je umesto na pauzicu, libido odabrao da ode na jedan malo duži godišnji, problemi u raju mogu itekako da se dese.

Nedavno spovedena studija koja je objavljena u naučnom magazinu Journal of Sexual Medicine, od 179 ispitanih žena koje su bile tokom analaziranja u vezama dugim 5 godina, malo manje od polovine je odgovorilo da im je seksualna želja umerena, 36.6 % da je mala, odnosno skoro i da je nemaju, a samo 19.5 % da je vrlo visoka.  

Ekipu koja je sprovodila ovu studiju je najviše zanimalo kako su dame „probuđivale“ nagon za seks nakon „pauze“. Većina dama je probala razgovorom, dok je drugi deo određivao dane za seks, kupovao seksi donji veš i igračke,  a neki su samo nastavili da imaju redovne seksualne odnose s nadom da će se libido sam od sebe (tj seksa) probuditi. Nekima su ovi opšte poznati trikovi pomogli, ali samo na kratke staze.

Ovi rezultati su još jednom dokazali činjenicu da je nemoguće stalno imati seksualnu želju ili pronaći svojevrsnu žensku vijagru.

"Seksualna želja je krajnje kompleksna i uključuje više faktora. Dovoljno je da ste nesigurni sa izgledom vašeg tela ili da imate neki porodični problem, nesanicu. Ne postoji, bar za sada jedinstven lek koji može da vam u sekundi reši problem i uključi seksualnu želju po potrebi. Zato je najbolji savet još uvek da pričate sa svojim partnerom o tome i da pokušate zajedničkim zalaganjem da probate ono što vam se čini najboljim,“ izjavila je autorka studije Debi Hrbenik,  koja vodi nekoliko studija seksualnosti na univerzitetu Indiana.  

Seksi igračke, menjanje poza, jutranji seks, isprobavanje raznih fantazija... šta god vam padne na pamet, pa i savet od Debi koji može da vas šokira.

“Kada shvatite da je toplo/hladno deo života i da nije problem koji morate pod hitno da rešite. Libido ne umire nikad, samo ima „promene“ raspoloženja. Kada to shvatimo, bićemo opušteniji, nećemo vršiti pritisak na drugu polovinu stvarajući negativna osećanja koja mogu samo još više da nas udalje od seksa, ali i partnera. “