Sve su šanse da nemate seksualnog terapeuta u favorite kontaktima u svom telefonu, mada, u slučaju da imate – bravo za vas. Za sve ostale, bilo da su singl ili u vezi, izdvajamo top savete svetskih stručnjaka za seks koje bi trebalo da naučite što pre, ako već niste! Fantastičan seks je nešto što svaka osoba treba da iskusi, a ovih 9 stvari će u tome sigurno pomoći.

1. Seks nije i ne mora da bude savršen

„Imamo običaj da verujemo kako bi savršeni partner nekom magijom morao sve da uradi kako treba“, kaže seks edukator prof. dr Logan Levkof. „Dobar seks nikada ne bi trebalo da deluje čudno, a partner zna tačno šta treba da radi sa vašim telom? Pogrešno!“

Seks ne smemo podređivati nekakvim iracionalnim glamuroznim idealima, a on pre svega treba da bude opušten i zabavan. Plus, ti realni, nesavršeni momenti su ono što vas stvarno zbližava. Upoznajući potrebe jedno drugog, postajaćete sve intimniji, a tako će i sam seks biti sve bolji.

2. Vi stvarate svoju strast

Ako to još niste shvatili, evo reći ćemo vam: seksualni život stvarnih ljudi obično nije ispunjen onim moram-da-te-imam-odmah momentima iz filmova. Ili bar nije non stop. Naravno da obožavamo te trenutke neobuzdane strasti, ali problem je što mnoge žene veruju da to mora uvek biti tako, i da je to nešto što se samo od sebe stvori, objašnjava seksualni terapeut dr. Brendi Engler. „Niko ne ide ulicom obuzet strašću sve vreme“. Dakle, na strasti morate da radite i možete je negovati, a pri tome mislimo, recimo, na prljave maštarije dok sedite u kancelariji, ali još važnije na prepuštanje emocijama i uvođenje istih u seksualni život. „Strastvena osoba je ona koja ume da pokaže emocije u krevetu“, kaže Engler.

3. Ne morate imati brdo iskustva da biste uživali u seksu

Da, možete biti fantastični u krevetu, bez obzira na to da li ste imali dva ili 12 partnera, jer to nema nikakve veze sa brojem . „Ne postoji nešto kao biti napredan u seksu“, kaže Levkof. „Krajnje je nevažno koliko iskustva ste imali u prošlosti.“ Važno je kako u sadašnjem trenutku pristupate datom iskustvu. Ne razmišljajte o tome  da li ste dovoljno vešti, već se prepustite uživanju.

4. Većina žena masturbira

Iako nažalost i dalje ima žena koje se ove ideje stide, samozadovoljavanje ni za koga ne bi trebalo da bude tabu, kaže seks ekspert prof. dr Debi Herbenik. Masturbacija će vam pomoći da otkrijete šta vam prija i kako da dođete do orgazma, a pružiće vam i najbolju solo zabavu koju možete da zamislite. Dobitna kombinacija, zar ne?

5. Razmišljajte o svom seksualnom životu čak i kada ste singl

Najbolji način da pokrenete svoj seksualni apetit, jeste da mu se prosto malo posvetite u mislima. Razmišljajte o tome šta vas pali i slobodno se prepustite maštarijama, imajući u vidu savet broj 4! To sve će vam pomoći da dobijete ono što zaista želite u realnom iskustvu. „Dajte sebi slobodu da zaista razmislite i budete iskreni prema sebi. Zapitajte se šta bi vaš seksualni život učinilo stvarno dobrim i uzbudljivim, bez obzira da li trenutno imate partnera ili ne“, kaže Levkof.

6. Da, vi izgledate sjajno ispod struka

Sledeći put kada vas uhvati briga oko izgleda, imajte na umu ovo: „Sve vagine su različite, a kakva kod bila, vaš partner će je smatrati predivnom i privlačnom“, kaže Herbenik. Jer, poenta je sledeća – ne postoji normalna vagina, a sve one su poprilično fascinantne bez obzira na razlike.

7. Nemojte se plašiti da preuzmete inicijativu

Ako žarko želite da isprobate nešto novo u krevetu, hajde, učinite to! „Na terapiji često viđam žene koje su suviše stidljive da bi inicirale nešto“, kaže Engler. Šta ako on ne misli da je to seksi, šta ako ne uspe, šta ako ispadne bezveze… sve su to brige koje bi vas mogle mučiti, a ni jedna od njih nije utemeljena u razumu. Čak i ako se ispostavi da nova poza nije tako dobra kao što je delovala u vašoj mašti, sigurno ćete se dobro provesti isprobavajući novotarije, pa zato ne brinite i jednostavno uradite to što vas vuče.

8. Bolan seks je česta pojava, ali to ne znači da treba da ga trpite

Ako prećutkujete neprijatnost tokom seksa, ništa dobro iz toga neće izaći. „Korišćenje lubrikanta, duža i nežnija predigra i upuštanje u odnos koji je uzbudljiv, činiće da vam bude mnogo lepše“, kaže Herbenik. Ako je seks za vas često bolan, razgovarajte i sa ginekologom i razmotrite eventualne fizičke uzroke, poput infekcije. Jedno je sigurno, bolan seks niko ne treba da trpi, jer problem verovatno može da se reši na vrlo jednostavan način.

9. Najvažniji seks savet: Budite otvoreni

Kada se muškarci požale seksualnom terapeutu, razlog nikada nije to što im se ne dopada vaše telo ili ste odbili predlog za trojku. „Oni se žale zbog toga što njihove partnerke nisu dovoljno otvorene prema seksu“, kaže Engler. Suština je zapravo samo u entuzijazmu i spremnosti da se opustite i uživate.