Pitate se kako da poboljšate svoj odnos sa partnerom? U jednoj knjizi postoji ključ za jačanje veze.

Svaka veza je svet za sebe, koji je obojen nijansama. Ne samo da se veze međusobno razlikuju, već i jedna određena veza može se menjati, evoluirati, budući da se kroz vreme menjaju partneri koji je čine. Bez obzira na sve, u svojoj knjizi "Eight Dates" autori Džon i Džuli Gotman, godinama su analizirali više od tri hiljade parova i došli su do sledećeg zaključka: ukoliko partneri razgovaraju o određenim temama (tačnije osam njih), mogu poboljšati svoju vezu i učiniti je zdravom, ma na kojoj etapi da se nalazi njihov odnos.

Ovih osam tema tiču se očekivanja, želja, nadanja koje ima svaki od partnera, kako bi bilo jasno šta ko želi na ličnom i ljubavnom planu i da bi se utvrdilo u kojim segmentima ima poklapanja između dve osobe. Ovih osam tema su: poverenje, konflikt, seks, novac, porodica, avantura, spiritualnost i snovi.

Dakle, ukoliko želite da učinite za vašu vezu nešto korisno i bliže se upoznate sa osobom sa kojom se viđate, možete od njih razgovarati o jednoj od tema. Redosled možete odabrati sami.

Poverenje

U zdravoj vezi, najvažnije je da ovaj segment bude nesalomiv. Zasigurno, vernost je baza, osnova svih emotivnih veza i ukoliko izostane, mora se suočiti sa posledicama. Dakle, vezano za ovu temu možete pričati o tome šta je to što vas plaši, šta vam je obeležilo detinjstvo i adolescenciju, šta najviše volite jedno kod drugog, šta vam nedostaje…

Konflikt

Jedna od grešaka koju često činimo, posebno na početku veze, jeste što ne govorimo o tome šta je to što može da nas naljuti ili šta generalno ne volimo kada uočimo kod svog partnera.  Nebitno da li je to krupna stvar ili sitnica. Ovi detalji o kojima ne znamo ništa, mogu da dovedu do bespotrebnih konflikata, pa čak i da prerastu u ozbiljan sukob. Zato je jako važno da budete iskreni jedno prema drugom.

Seks

Seks je podjednako važan kao i disanje, zato, ukoliko vaš partner ne zna šta volite u krevetu, doći će do toga da ćete vremenom izgubiti želju da vodite ljubav. Iz tog razloga, bitno je da se dobro upoznate u intimnom smislu i razmenite želje, šta vam prija a šta ne, da li ste spremni da isprobate nešto novo...

Novac

Novac je nekada razlog svađe i zato je važno da oboje iskažete stav o istom. Do koje mere vam je bitan, kako raspolažete njime i sve vezano za isti. Možda nije jedna od zanimljivijih tema, ali je svakako bitna, posebno ukoliko planirate ili već živite skupa i imate zajednički budžet.

Porodica

Ovo se ne odnosi na vaše ili njegove/njene roditelje već na vaš stav o istoj, odnosno da li i kada želite da zasnujete svoju porodicu, da li želite decu itd. Što pre razgovarate o ovoj temi, tim bolje.

Avantura i spiritualnost

Ove teme tiču se slobodnog vremena koje provodite zajedno. Počevši od gledanja filma kod kuće pa sve do interkontinentalnog putovanja, kao i osećanja koja se javljaju kao posledica proživljenih trenutaka. U svojoj knjizi, autori podsećaju da je jedina konstanta- promena i da je, iz tog razloga, bitno da razgovarate o svim aspektima života i da spoznate kako se vaš partner oseća u vezi sa svakim od njih.

Snovi

Šta želite da postignete? Koji su vaši ciljevi? Da li imate iste ili slične ciljeve u životu? Ovaj razgovor će vam pomoći da shvatite koja su očekivanja i da li se poklapaju i ako se poklapaju da li je to delimično ili potpuno.  

Izvor: Ženskimagazin.rs